Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι όταν έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»
Το αναπάντεχο όφελος της μυϊκής ενδυνάμωσης στην υγεία του εγκεφάλου
Ισχυρή σύνδεση μεταξύ της μυϊκής δύναμης, της κινητικότητας και της υγείας του εγκεφάλου
Μια νέα μελέτη δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μυϊκής δύναμης και της κινητικότητας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της μνήμης, σε ενήλικες με νόσο του Αλτσχάιμερ (AD).
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Οι ερευνητές βρήκαν στατιστικά σημαντικές σχέσεις μεταξύ της καλύτερης δύναμης και του του εγκεφάλου, του ιππόκαμπου και του λοβού σε 38 ενήλικες με γνωστική εξασθένηση με ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ (AD).
Το συμπέρασμα της μελέτης αναφέρει ότι η μυϊκή δύναμη και η ενεργητικότητα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν δυνητικά να τροποποιηθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα σε άτομα με Αλτσχάιμερ.
Η εκγύμναση των μυών μας βοηθά στη διατήρηση του εγκεφάλου μας και αντίστροφα. Η άσκηση παραμένει μεταξύ των καλύτερων στρατηγικών για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και πνεύματος ενάντια στη γήρανση. Αν και εδώ και καιρό εκτιμάται ότι η αερόβια προπόνηση βοηθά τον εγκέφαλο, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν και τη σημασία της προπόνησης ενδυνάμωσης στην υποστήριξη της ευεξίας και της δυνατής υγείας.
Ένα απλό περπάτημα δεν αρκεί. Για να είναι αποτελεσματική η κάρδιο-αεροβική άσκηση, πρέπει να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ο μετρητής βημάτων σας μπορεί να λέει 10.000 βήματα, αλλά αν το μέτωπο παραμένει στεγνό τότε χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια. Το κλειδί εδώ είναι η ένταση.
Μυϊκή ενδυνάμωση: Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, κάντε κάτι για να δυναμώσετε τα χέρια, τους ώμους, τα πόδια, τους γοφούς, τους κοιλιακούς, το στήθος και την πλάτη σας. Σηκώστε βάρη, χρησιμοποιήστε ζώνες αντίστασης, ακόμα σκάψτε στον κήπο σας.
Η προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς μπορεί να είναι γεμάτη κανόνες και να φαίνεται εξουθενωτική αλλά αν τους κατανοήσουμε καλά θα δούμε ότι στηρίζονται στην άσκηση και στη διατροφή. Η ψυχική διάθεση και στάση ζωής είναι ίσως το πιο βασικό και αυτό που δίνει νόημα στα άλλα δυο. Δώστε σημασία. Θυμηθείτε, οι οδηγίες υγείας έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να ζήσετε καλά, όχι να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα. Είναι στόχοι, όχι εντολές.