Θεραπεία με Κορτιζόνη - Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή;
Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία ασθενειών σε οξεία φάση αλλά και χρόνιων παθήσεων. Συνήθως όμως προκαλεί παρενέργειες σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού, όπως και του ενεργειακού μεταβολισμού, του μεταβολισμού του νερού και των μετάλλων (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορος).
Λίγα είναι γνωστά για τη βέλτιστη δίαιτα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κορτικοστεροειδή. Οι διατροφικές οδηγίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του γιατρού με βάση την προσωπική περίπτωση του ασθενούς.
Στόχος της διατροφής είναι φυσικά η μείωση των παρενεργειών που σχετίζονται με την μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή και διόρθωση μεγάλων μεταβολικών διαταραχών.
Μερικές φορές συνιστάται στους ασθενείς μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι , παρόλο που όλοι οι γιατροί δεν συμφωνούν επειδή αυτή η σύσταση δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένη. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι μια δίαιτα με αυστηρά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Συνιστάται επίσης μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση βάρους και η πιθανότητα διαβήτη που προκαλείται από τη θεραπεία με κορτιζόνη. Καλό είναι να περιορίζονται τα απλά σάκχαρα όπως καραμέλες, αναψυκτικά αλλά και οι λευκοί υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά, ψωμί, πατάτα. Δεν πρέπει να αποφεύγεται η ομάδα των λαχανικών, των φρούτων και των προϊόντων ολικής άλεσης. Συνεπώς μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένους ασθενείς.
Συστήνεται μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης. Ο στόχος αυτής της αλλαγής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του κινδύνου μυϊκής απώλειας που προκαλείται από την κορτιζόνη.
Η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αποφυγή ή τον περιορισμό της αύξησης βάρους που προκαλείται από τη χρήση κορτιζόνης. Ωστόσο, μια δίαιτα χωρίς αρκετές θερμίδες είναι δύσκολο να τηρηθεί μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα λόγω της βουλιμίας που προκαλείται από τα κορτικοστεροειδή.
Συνοψίζουμε λοιπόν στα παρακάτω:
Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που είναι ισορροπημένη, με τρία γεύματα την ημέρα.
Αποφύγετε να παραλείψετε γεύματα και να τσιμπολογάτε αναμεσά τους.
Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες.
Η δίαιτα πρέπει να περιέχει το απαραίτητο νάτριο
Μην ξεχνάτε το νερό
Πρέπει να υπάρχει επάρκεια ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.
Αποφύγετε το αλκοόλ.
Εάν εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αλλάξετε τη διατροφή σας.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος- NutritionCoach