Δέκα λόγοι που ο καφές σας δεν πέτυχε
Αν αισθάνεστε ότι ο καφές σας απέχει πολύ από αυτό που θα επιθυμούσατε, το πιθανότερο είναι να κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη που σας κοστίζει σε γεύση και άρωμα.
Μπορεί η διαδικασία ετοιμασίας ενός καφέ, θεωρητικά, να μην μοιάζει και τόσο δύσκολη, υπάρχουν, όμως, κάποια σημεία που κάνουν τη διαφορά και ξεχωρίζουν τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη, όπως και τον καλό καφέ από τον… κάτι-δεν-πήγε-καλά καφέ.
Προτού, λοιπόν, φτιάξετε το επόμενο φλιτζάνι σας, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω πιθανά λάθη και φροντίστε να τα αποφύγετε, εξασφαλίζοντας τον καλύτερο καφέ… απ’ τα χεράκια σας.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
- Δεν αγοράζετε φρέσκο καφέ
Αν θέλετε η σχέση σας με τον καφέ να… σοβαρέψει, σταματήστε να αγοράζετε ό,τι βρείτε μπροστά σας στο σούπερ-μάρκετ και ψάξτε λίγο καλύτερα σε καφεκοπτεία, ρωτώντας τους υπεύθυνους για τον τύπο καφέ που θα επιθυμούσατε, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσουν σε καφέ από συγκεκριμένες περιοχές –ακόμη και… υψόμετρα- εξασφαλίζοντας ότι η συγκομιδή του έχει γίνει μέσα στους τελευταίους 6 μήνες και το καβούρντισμά τους τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
- Κάνετε λάθος επιλογές
Όταν το μοναδικό κριτήριο στην αγορά του καφέ σας είναι η τιμή, έχετε μεγάλες πιθανότητες να αποτύχετε στο αποτέλεσμα. Αγοράζοντας π.χ. οικονομικές συσκευασίες του ενός κιλού επειδή το θεωρήσατε ευκαιρία, το πιθανότερο είναι να την… πατήσετε, καθώς ο καφές αλλοιώνεται με τον καιρό. Ακόμη, τα γυάλινα δοχεία, όπως και τα πλαστικά, αφυδατώνουν τον καφέ και το αποτέλεσμα οδηγεί και πάλι σε αποτυχία.
- Δεν τον μετράτε
Όπως όταν φτιάχνετε ένα κέικ, μετράτε με την περισσότερη δυνατή ακρίβεια το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, έτσι κι όταν φτιάχνετε τον καφέ σας, πρέπει να είστε πιο ακριβείς. Μια μικρή, ψηφιακή ζυγαριά θα σας βοηθήσει να πετύχετε την επιθυμητή αναλογία 1/16 καφές-νερό, που σημαίνει 60 γραμμάρια ανά λίτρο.
- Χρησιμοποιείτε έτοιμο αλεσμένο καφέ
Προτιμήστε να αγοράζετε κόκκους καφέ και να τους αλέθετε εσείς λίγο πριν την ετοιμασία του καφέ σας, παρά να τον παίρνετε έτοιμο αλεσμένο, καθώς όπως όλα τα πράγματα κι αυτός… μπαγιατεύει. Θα εκπλαγείτε από τη διαφορά!
- Δεν ελέγχετε το καυτό νερό
Αν χρησιμοποιείτε μηχανή του καφέ στο σπίτι, εξασφαλίστε ότι ζεσταίνει το νερό στην κατάλληλη υψηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να απελευθερώνεται η επιθυμητή γεύση του καφέ με την εκχύλιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι 91–94 °C κι αν δεν έχετε θερμόμετρο ή μηχανή, αφήστε το νερό να βράσει, βγάλτε το από τη φωτιά κι αφήστε το 1 λεπτό πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Δεν τον αλέθετε σωστά
Αν ο καφές δεν είναι καλά αλεσμένος, το αποτέλεσμα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Κι αν αποφασίσετε να αλέθετε εσείς τον καφέ σας, οι ειδικοί συστήνουν να αφιερώσετε το μεγαλύτερο μέρος του budget σας -όσον αφορά τον εξοπλισμό παρασκευής καφέ- σε ένα καλό μηχάνημα για άλεσμα.
- Δεν τον αποθηκεύετε σωστά
Καταρχάς, μην αποθηκεύετε ποτέ τον καφέ σας στο ψυγείο ή την κατάψυξη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες τον αφυδατώνουν κι αυτό δεν είναι ποτέ καλό. Γενικά, έχετε υπόψη σας ότι οι 5 εχθροί του καφέ είναι η ζέστη, το φως, το οξυγόνο, η υγρασία και ο χρόνος.
- Δεν χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό
Το ρόφημα του καφέ αποτελείται κατά 99% από νερό, κάτι που σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε νερό κακής ποιότητας, αυτό θα φανεί και στον καφέ σας. Αναπόφευκτα.
- Δεν ξεπλένετε το φίλτρο
Το ξέπλυμα του χάρτινου φίλτρου με ζεστό νερό θεωρείται από τους γνώστες σημαντικό για να μην χαλάει η γεύση του αποτελέσματος.
- Δεν ξέρετε τι σας αρέσει
Κι όμως, όσο κι αν σας φαίνεται αστείο, ίσως ο λόγος που δεν σας ικανοποιεί ο καφές σας είναι γιατί δεν ξέρετε ακόμη τι είδος σας αρέσει. Κι εδώ έρχονται και πάλι τα καφεκοπτεία να βοηθήσουν την κατάσταση προτείνοντάς σας ποικιλίες ανάλογα με τα γούστα σας.
Πηγή: clickatlife.gr