Σταφύλια και Καρκίνος
Τα σταφύλια και ο χυμός σταφυλιών, ιδιαίτερα τα μοβ και τα κόκκινα, περιέχουν ρεσβερατρόλη και κερσετίνη.
Η ρεσβερατρόλη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να αποτρέψει το είδος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η καρκινική διαδικασία στα κύτταρα.
Τα κόκκινα και μοβ σταφύλια έχουν σημαντικά περισσότερη ρεσβερατρόλη από τα πράσινα σταφύλια και μάλιστα στη φλούδα τους. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών ή η κατανάλωση χυμού σταφυλιού ή κρασιού (ή λήψη συμπληρωμάτων) μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Φαίνεται πως ένα ένζυμο στο εκχύλισμα του σταφυλιού αναστέλλει την ανάπτυξη και αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Καταναλώστε μια γενναιόδωρη χούφτα σταφύλια ως σνακ ή προσθέστε τα σε μια σαλάτα φρούτων ή λαχανικών.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach