Τι είναι η δίαιτα 5:2 και ποιο το βασικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών
Την τελευταία δεκαετία, η δίαιτα 5:2 έχει εκτοξευτεί σε δημοτικότητα, μεταμορφώνοντας τα διατροφικά πρότυπα χιλιάδων ανθρώπων, που επιδιώκουν να χάσουν βάρος.
Η δίαιτα 5:2 είναι ένα παράδειγμα αυτού που ονομάζεται διαλείπουσα νηστεία, ή χρονικά περιορισμένη διατροφή.
Στην πιο βασική του μορφή, το σύστημα 5:2 σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε πέντε ημέρες την εβδομάδα (πάντα σε λογικά πλαίσια), ενώ τις άλλες δύο ημέρες της εβδομάδας, περιορίζετε σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων σε περίπου 500 θερμίδες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι καλύτερη από τη συμβατική δίαιτα για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, άλλα είδη πειραμάτων δείχνουν σημαντικά οφέλη, που συνδέονται με τη χρονικά περιορισμένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των οφελών για την υγεία από τη νηστεία, τα οποία μπορεί να ξεπερνούν την απώλεια βάρους.
Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε έναν άλλο λόγο, για τον οποίο μερικοί μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τη δίαιτα 5:2 έναντι άλλων προσεγγίσεων απώλειας βάρους.
Πώς έγινε η έρευνα για τη δίαιτα 5:2
Αυτό που ισχυρίζονται οι ερευνητές ότι είναι ότι διεξήγαγαν την “πρώτη τυχαιοποιημένη αξιολόγηση της δίαιτας 5:2”. Μελέτησαν 300 ενήλικες με παχυσαρκία, καθένας από τους οποίους τοποθετήθηκε τυχαία σε ένα από τρία διαφορετικά πλάνα απώλειας βάρους.
- 100 από τους συμμετέχοντες έλαβαν συμβατικές συμβουλές διαχείρισης βάρους σε μία μόνο συνεδρία με έναν σύμβουλο, ο οποίος παρείχε γραπτό υλικό που εξηγούσε πράγματα όπως ο έλεγχος των μερίδων, η τήρηση ημερολογίου φαγητού και συμβουλές για πώς να αποφύγετε τα περιττά σνακ.
- Μια άλλη ομάδα 100 συμμετεχόντων (αποκαλούμενη ομάδα “αυτοβοήθειας”) είχε μια διαφορετική συνεδρία, στην οποία τους δόθηκαν συμβουλές για το πώς να ακολουθήσουν τη δίαιτα 5:2 κατά τη διάρκεια του πειράματος, και τους δόθηκε ένα φυλλάδιο που εξηγούσε παραδείγματα γευμάτων, με συνδέσμους σε επιπλέον διαδικτυακή υποστήριξη, αλλά κατά τα άλλα αφέθηκαν να δοκιμάσουν τη δίαιτα μόνοι τους χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια.
- Οι τελευταίοι 100 συμμετέχοντες έλαβαν παρόμοιες συμβουλές και τεκμηρίωση σχετικά με το πώς να ακολουθήσουν τη δίαιτα 5:2, αλλά επιπλέον εγγράφηκαν σε μια σειρά ομαδικών συνεδριών υποστήριξης που διήρκεσαν έξι εβδομάδες, με στόχο να τους βοηθήσουν να συζητήσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη δίαιτα με άλλους, να λύσουν τυχόν απορίες τους με ειδικούς συμβούλους και ούτω καθεξής.
Αυτές οι τρεις ομάδες συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για ένα χρόνο, οπότε το πείραμα τελείωσε.
Στο τέλος του έτους, καθεμία από τις τρεις ομάδες εμφάνισε σημάδια μέτριας απώλειας βάρους κατά μέσο όρο:
- το 15% των συμμετεχόντων στην πρώτη ομάδα έχασε τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους (το κύριο μέτρο έκβασης της μελέτης).
- το 18% της ομάδας “αυτοβοήθειας” έχασε τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους
- το 28% της τρίτης ομάδας έχασε τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους
Το μεγάλο πλεονέκτημα της δίαιτας 5:2
Αλλά αν και όλες οι ομάδες πέτυχαν μέτρια απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του πειράματος, υπήρχε μία βασική διαφορά στα δεδομένα:
Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, εκείνοι στην δίαιτα 5:2 βαθμολόγησαν την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια του πειράματος πιο ψηλά.
Σε μια έρευνα σχετικά με το πείραμα, οι 5:2 που έκαναν δίαιτα βαθμολόγησαν τις παρεμβάσεις τους υψηλότερα ως προς τη χρησιμότητά τους από τις συμβατικές συμβουλές διαχείρισης βάρους και έδειξαν ότι ήταν πιο πιθανό να συστήσουν τη δίαιτα σε άλλους.
Τα σχόλια έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που έκαναν δίαιτα 5:2 είχαν μεγαλύτερη ετοιμότητα να συνεχίσουν τη δίαιτα μετά το τέλος του πειράματος.
Εν ολίγοις τα άτομα που έκαναν δίαιτα 5:2 φαινόταν ότι περνούσαν καλύτερα, ενώ προσπαθούσαν να τηρήσουν το πρόγραμμα απώλειας βάρους τους.
Τι σχολίασαν οι ερευνητές
“Εδώ μπορέσαμε να παρέχουμε τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των απλών συμβουλών δίαιτας 5:2 σε ένα πραγματικό περιβάλλον”, εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Katie Myers Smith από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
“Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που η δίαιτα 5:2 δεν ήταν ανώτερη από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις όσον αφορά την απώλεια βάρους, οι χρήστες προτιμούσαν αυτήν την προσέγγιση καθώς ήταν πιο απλή και ελκυστική”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα απώλειας βάρους με την μέθοδο 5:2, που παρατηρήθηκε στην μελέτη, είναι περίπου η ίδια με εκείνη που έδειξαν άλλες μελέτες διαλείπουσας νηστείας.
Αν και η δίαιτα 5:2 δεν φαίνεται να επιτυγχάνει εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις συμβατικές συμβουλές διαχείρισης βάρους, οι πιο ευνοϊκές αξιολογήσεις των χρηστών θα μπορούσαν να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι γιατροί, όταν συμβουλεύουν τους ανθρώπους που πασχίζουν να χάσουν βάρος.
“Οι κλινικοί γιατροί που παρέχουν σύντομες συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήνουν τη δίαιτα 5:2”, καταλήγουν οι ερευνητές στην μελέτη τους.
«Η εν λόγω προσέγγιση δεν είναι ανώτερη από τις τυπικές συμβουλές, αλλά είναι απλούστερη και πιο ελκυστική για τους χρήστες«.
Πηγές: iatropedia.gr, https://www.qmul.ac.uk, https://www.sciencealert.com