Μεσογειακή διατροφή: Τα οφέλη της είναι «μεταδοτικά» – Τι απίστευτο έδειξε μεγάλη έρευνα
Όσοι ζουν με έναν ασθενή ο οποίος υποβάλλεται σε εντατική θεραπεία απώλειας βάρους επωφελούνται και οι ίδιοι από αυτήν τη θεραπεία.
Αυτό απέδειξε ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Ινστιτούτο Hospital del Mar (IMIM-Hospital del Mar) μαζί με γιατρούς από το Hospital del Mar και το CIBER on the Physiopathology of Obesity and Nutrition (CIBERObn), σε συνεργασία με το IDIAPJGol, το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας Pere Virgili (IISPV), IDIBELL, IDIBAPS και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sant Joan de Reus.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity, ανέλυσε δεδομένα από 148 μέλη οικογενειών ασθενών στο πρόγραμμα απώλειας βάρους και τρόπου ζωής PREDIMED-Plus (PREVencióDIetaMEDiterranea Plus) σε περίοδο δύο ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν αν και αυτοί οι άνθρωποι επωφελήθηκαν έμμεσα από το πρόγραμμα, καθώς δεν είχαν εγγραφεί στη μελέτη και δεν έλαβαν καμία άμεση θεραπεία. Το PREDIMED-Plus είναι μια πολυκεντρική μελέτη στην οποία μια ομάδα ασθενών ακολουθεί ένα πρόγραμμα εντατικής μείωσης βάρους βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή και ένα σχέδιο προώθησης της φυσικής δραστηριότητας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Μεσογειακή διατροφή: Έμμεσα οφέλη για τους συγγενείς εκείνων που την ακολουθούν για απώλεια βάρους
Οι συγγενείς (τρεις στους τέσσερις ήταν σύντροφοι του ασθενούς και οι υπόλοιποι ήταν παιδιά, γονείς, αδέλφια ή είχαν κάποιον άλλο βαθμό συγγένειας), έχασαν κατά μέσο όρο 1,25 κιλά κατά το πρώτο έτος του προγράμματος, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου (εκείνοι που δεν ακολούθησαν την εντατική θεραπεία του PREDIMED-Plus).
Αυτό το έμμεσο όφελος αυξήθηκε σε απώλεια βάρους σχεδόν 4 κιλών το δεύτερο έτος. Αυτά τα στοιχεία ήταν καλύτερα σε περιπτώσεις όπου ο συγγενής έτρωγε μαζί με τον ασθενή και, κυρίως, όταν εκείνος που μαγείρευε ήταν ο ίδιος ο ασθενής.
Η θεραπεία, που στοχεύει στην απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ακολουθώντας την μεσογειακή διατροφή, “πέτυχε αποτελέσματα πέρα από την απώλεια βάρους στον ασθενή διότι αυτό επεκτάθηκε στο οικογενειακό του περιβάλλον”, εξηγεί ο δρ. Albert Goday, επικεφαλής ερευνητής, από το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής στο Hospital del Mar, ερευνητής στην ομάδα καρδιοαγγειακών κινδύνων και διατροφής στο IMIM-Hospital del Mar και ερευνητής του CIBERobn.
«Το αποτέλεσμα ήταν μεταδοτικό, κάτι που σε αυτό το πλαίσιο αποδείχτηκε, ευτυχώς, μια πολύ ευεργετική… μόλυνση, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών» όλης της οικογένειας. Ο δρ. Goday επισημαίνει ότι «μεταξύ των πολλών πιθανών διαιτητικών προσεγγίσεων για την απώλεια βάρους, αυτή που βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή είναι εκείνη που… μεταδίδεται πιο εύκολα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον«.
Σύμφωνα με την δρ. Olga Castañer, συν-συγγραφέα της μελέτης και ερευνήτρια στην Ομάδα Έρευνας για τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο και τη Διατροφή στο IMIM-Hospital del Mar και το CIBERobn, τα καλά αποτελέσματα “μπορούν να εξηγηθούν από την εν γένει βελτιωμένη διατροφή, δεδομένου ότι η ίδια μεταδοτική επίδραση δεν παρατηρήθηκε όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα”.
Τα μέλη της οικογένειας έδειξαν επίσης αυξημένη αφοσίωση στην μεσογειακή διατροφή. Αλλά το ίδιο δεν ίσχυε όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνει η δρ. Castañer, «εκτός από την απώλεια βάρους, υπήρχε μεγαλύτερη συμμόρφωση στην μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει εγγενή οφέλη για την υγεία, όπως προστασία από καρδιαγγειακούς και νευροεκφυλιστικούς κινδύνους».
“Η ευεργετική επίδραση του προγράμματος σε ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να επεκταθεί και στα άλλα μέλη της, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την επιβάρυνση που έχει γενικά η παχυσαρκία στο δημόσιο σύστημα υγείας”, τονίζει ο δρ. Albert Goday. Τα μέλη της οικογένειας όχι μόνο έχασαν βάρος αλλά βελτίωσαν και την ποιότητα της διατροφής τους.
Επίδραση του προγράμματος στους ασθενείς
Η μελέτη ανέλυσε επίσης τα αποτελέσματα του προγράμματος PREDIMED-Plus σε 117 ασθενείς. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου:
- έχασαν 5,1 κιλά τον πρώτο χρόνο παρέμβασης
- έχασαν 6,79 κιλά το δεύτερο έτος
- αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας, καθώς και την τήρηση της μεσογειακής διατροφής