Δήμητρα Μαγκλάρα από το Mother Earth της Μυκόνου: «Βίγκαν σεφ είμαι και μου αρέσει»
Καταπληκτική η βίγκαν σεφ Δήμητρα Μαγκλάρα στο μοναδικό βίγκαν εστιατόριο της Μυκόνου, το «Mother Earth», μας λύνει όλες τις απορίες για τη συγκεκριμένη διατροφική τάση.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Άκουγα «βίγκαν», «βιγκανισμός», δεν ήξερα τι κίνημα είναι αυτό παγκοσμίως, έμαθα τώρα από την ταλαντούχα, καθαρόαιμη βίγκαν σεφ Δήμητρα Μαγκλάρα. Είναι η σεφ του μοναδικού εστιατορίου βίγκαν που υπάρχει στη Μύκονο, το "Mother Earth".
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/8/2021
Πώς σας αποκαλώ; Σεφ;
Βίγκαν σεφ!
Δηλαδή έχετε εξειδίκευση σε αυτό.
Δεν ξέρω να μαγειρεύω κρέατα σε υψηλό επίπεδο, παρά μόνο όπως ένας μέσος άνθρωπος. Επαγγελματικά να μαγειρεύω κρέατα δεν ξέρω.
Πείτε μου για την κατάρτισή σας.
Έγινα βίγκαν πριν από 23 χρόνια! Δεν υπήρχε τότε αυτός ο όρος, δεν έλεγα τον εαυτό μου βίγκαν, έλεγα ότι δεν τρώω ζωικά προϊόντα.
Πώς σας είχε έρθει αυτό;
Ξεκίνησε από έναν σκύλο που είχα. Σκεφτόμουν ότι, αφού δεν τρώω τον σκύλο, γιατί να φάω τα άλλα ζώα; Δεν είναι αντικείμενα τα ζώα, έχουν συναισθήματα.
Είχατε πρόβλημα στην υγεία σας;
Κανένα. Έχω να πάρω αντιβίωση 23 χρόνια!
Επηρεάσατε κι άλλους στον περίγυρό σας;
Ναι, αλλά όχι προσηλυτισμός. Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση, πρέπει ο άνθρωπος να καταλήξει μόνος του εκεί. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να έχει πισωγυρίσματα και μπορεί να πάρει καιρό. Κάποιοι δυσκολεύονται να κόψουν το κρέας, κάποιοι το ψάρι, κάποιοι το τυρί.
Και το αβγό;
Δεν μπορώ καν να τα πιάσω τα αβγά.
Ποιος θεωρείται βίγκαν καθαρόαιμος;
Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής που σχετίζεται με τη μη εκμετάλλευση των ζώων, με τη μη βία στα ζώα. Είτε για τροφή είτε για ένδυση. Δεν τρώμε καν μέλι. Δεν φοράμε όχι μόνο δερμάτινα ρούχα αλλά ούτε καλλυντικά αν δεν έχουν πιστοποίηση ότι δεν προήλθαν από πειράματα σε ζώα. Ακόμα και στα κρασιά υπάρχει βίγκαν πιστοποίηση ότι δεν έχει ένα κρασί χρώμα που προήλθε από έντομα.
Είναι τάση παγκοσμίως;
Είναι τάση που διευρύνεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι υπάρχει πια μεγάλη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στις φάρμες, υπάρχουν βίντεο για το πώς κακοποιούνται τα ζώα και ειδικά οι νέοι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Επίσης, υπάρχουν οι μελέτες ότι ο βιγκανισμός ως διατροφή δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.
Σε ποιες χώρες είναι πιο δυνατό το κίνημα;
Ο βιγκανισμός ξεκίνησε ως ορολογία και κίνημα στην Αγγλία πριν από δεκαετίες. Εκεί υπάρχει μεγάλη παράδοση. Και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπάρχει κύμα βιγκανισμού. Στην Ασία ούτως ή άλλως μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βασίζονταν πολλά χρόνια τώρα σε χορτοφαγική διατροφή.
Το εστιατόριο "Mother Earth" στη Μύκονο είναι μόνο βίγκαν;
Είναι κατά βάση βίγκαν, αλλά με βετζετέριαν επιλογές.
Δηλαδή;
Έχουμε κάποια εδέσματα με τυρί. Δεν έχουμε όμως καθόλου κρέας, καθόλου ψάρι, καθόλου αβγά, καθόλου αλλαντικά.
Τώρα θα ρωτάνε οι αναγνώστες. «Και τι έχετε;». Πείτε μου πρώτα όμως: Υπάρχει άλλο τέτοιο στη Μύκονο;
Όχι. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση που δεν υπήρχε άλλο. Υπάρχουν μόνο κάποια εστιατόρια που προσφέρουν βίγκαν επιλογές. Κάλυψε ένα κενό το μαγαζί αυτό. Έρχονται πολλοί πελάτες συστημένοι από τα σόσιαλ μίντια και από τις ειδικές εφαρμογές και σάιτ. Λόγου χάρη υπάρχει μία πολύ γνωστή εφαρμογή, η Happy Cow, που ένας βίγκαν μπορεί να βρει βίγκαν εστιατόριο ανά πάσα στιγμή σε κάθε μέρος του κόσμου!
Πάτε καλά;
Ναι, το μαγαζί πάει πολύ καλά!
Πότε ανοίξατε;
Στις 18 Ιουνίου.
Είστε από την πρώτη μέρα εκεί;
Βεβαίως. Εγώ έφτιαξα όλο το μενού.
Είστε ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ;
Προς το παρόν ανοίγουμε στις 6 το απόγευμα. Έχουμε πελάτες που έρχονται και δύο φορές την ημέρα! Στις 6 αλλά και πιο αργά το βράδυ για ένα γλυκό. Με το που ανοίγουμε στις 6 έρχεται κόσμος.
Έρχονται και παχύσαρκοι ή είναι όλοι λεπτοί;
Ο βιγκανισμός ως κίνημα δεν ασχολείται με το υγιεινό κομμάτι. Αλλά μόνο με τη μη κακοποίηση και εκμετάλλευση ζώων. Δηλαδή μπορεί να δεις έναν βίγκαν να τρώει βίγκαν τζανκ φουντ! Βεβαίως υπάρχουν και πολλοί βίγκαν που ασχολούνται και με το υγιεινό κομμάτι, προσέχουν να κάνουν υγιεινή διατροφή.
Ποιας εθνικότητας είναι οι πιο πολλοί επισκέπτες;
Αυτό έχει να κάνει και με το τι κόσμος έχει έρθει στο νησί. Εμείς έχουμε πολλούς Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς και αρκετούς Ινδούς!
Ως τι ώρα πάτε;
Ως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα.
Πάμε τώρα στο τι τρώνε σε εσάς οι άνθρωποι. Ξεκινάμε ανάποδα. Από τα γλυκά.
Η βίγκαν κουζίνα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Οτιδήποτε φτιάχνεται με ζωικά υλικά, φτιάχνεται και βίγκαν. Έχουμε μηλόπιτα που όλοι λένε ότι είναι εξαιρετική. Έχουμε τάρτα σοκολάτας υπέροχη. Έχουμε πανακότα με γάλα καρύδας.
Όχι κανονικό γάλα.
Όχι.
Ούτε βούτυρο.
Όχι.
Μάλιστα. Τι άλλο γλυκό έχετε;
Έχουμε τούρτα με ξηρούς καρπούς. Και έναν πολύ ενδιαφέροντα κορμό με μπισκότο κουβερτούρα, αμυγδαλοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και βίγκαν κρέμα καραμέλας από χουρμάδες, γάλα καρύδας, σιρόπι αγαύης και καφέ εσπρέσο.
Μόνο και μόνο από περιέργεια θα ερχόμουν να δω αν είναι σαν τα κανονικά!
Είναι νόστιμα. Οι βίγκαν δεν τρώνε μόνο χόρτα και μαρούλια, μπορούν να φάνε καταπληκτικά πιάτα στο εστιατόριο.
Πάμε στα κυρίως πιάτα. Σε κάποιον άσχετο που θα έρθει πρώτη φορά τι θα του προτείνατε να φάει για να ξανάρθει;
Αρχικά τις πιο ασφαλείς επιλογές. Μπορεί να φάει μπέργκερ που είναι πολύ κοντά στα μπέργκερ τα οποία γνωρίζει ο κόσμος! Επίσης, πίτσες με βίγκαν αλλαντικό, το οποίο εντυπωσιάζει τον κόσμο.
Δηλαδή τι είναι το βίγκαν αλλαντικό;
Πρωτεΐνη αρακά ή ρεβιθιών ή σόγιας με κάποια έλαια που δένουν, γίνεται σφιχτό, κόβεται σαν αλλαντικό και έχει τη γεύση του αλλαντικού! Έχουμε και πολύ ωραίο σπετσοφάι με βίγκαν λουκάνικο, το οποίο φτιάχνουμε εμείς. Μία επίσης καλή επιλογή είναι να δοκιμάσουν τα πιάτα μας με μακαρόνια. Ακόμα, μία τονοσαλάτα που μοιάζει πολύ με τον τόνο, έχει φύκια, κάπαρη, σάλτσα σόγιας, είναι μια μαρινάδα που δίνει θαλασσινή γεύση.
Τα πιο θρεπτικά βίγκαν πιάτα;
Σίγουρα τα όσπρια που δίνουν πρωτεΐνη, ξηροί καρποί, λαχανικά και φρούτα, δημητριακά. Να μην ξεχάσω να σου πω ότι στο εστιατόριό μας οι πρώτες ύλες είναι βιολογικές, ό,τι καλύτερο σε ποιότητα.
Μέχρι πότε θα είστε ανοιχτά;
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου σίγουρα.
Πώς θέλετε να κλείσουμε; Πείτε μου κάτι ακόμα για να με πείσετε να γίνω βίγκαν.
Με την κλιματική αλλαγή που έχουμε στον πλανήτη, με τις φωτιές παγκοσμίως, την υπερθέρμανση, ο κόσμος θα πρέπει να προβληματιστεί για τη διατροφή του. Υπάρχουν επίσημες μελέτες που αποδεικνύουν τον ρόλο της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή. Θα ήταν πολύ καλό όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για την υγεία σας και για τον πλανήτη να αρχίσετε να βάζετε στη ζωή σας τη βίγκαν διατροφή. Εγκλήματα γίνονται και με την αλιεία, καταστρέφουμε το περιβάλλον, μιλάμε για γενοκτονία. Στο τέλος θα αναγκαστούμε να στραφούμε προς τη φυτική διατροφή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ