Εμπόριο ελπίδας
Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για το εμπόριο ελπίδας που κάνουν οι «ψευτογιατροί».
«Στο εργοστάσιο παρασκευάζουμε καλλυντικά, στο κατάστημα πουλάμε ελπίδα» είχε δηλώσει κάποτε ο Αμερικανός, Τσαρλς Ρέβσον ιδρυτής της γνωστής φίρμας Revlon. «Ελπίδα»: Ίσως το πιο επικερδές «προϊόν» στον κόσμο. Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ποντάρουν πάνω της, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια τα κέρδη όσων την εμπορεύονται στις μέρες μας…
Όλοι αυτοί βρίσκουν και τα κάνουν γιατί παντού και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι συναισθηματικά φορτισμένοι, δίχως ψυχική ισορροπία, συχνά απελπισμένοι, που θα αναζητούν μια διέξοδο στα προβλήματά τους ή μια θεραπεία στην αρρώστια τους. Κι αν πρόκειται για κάποιο άρωμα, μικρό το κακό- το αντίθετο έχει θετική επίδραση στους… αρωματισμένους και στους… γύρω τους.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με φάρμακα και θεραπευτικές μεθόδους, λογής-λογής προϊόντα τα οποία διάφοροι απατεώνες διαφημίζουν ως θαυματουργά, τότε το τίμημα για τον αγοραστή ανεβαίνει πολύ ψηλά, μπορεί να φτάσει στο σημείο να το πληρώσει ακόμη και με τη ζωή του.
Όσο και να προσπαθώ, αδύνατο να χωρέσει στο μυαλό μου αυτή η ιστορία με τον ψευτογιατρό που, κάνοντας μπίζνες τον πόνο των αρρώστων (και των οικογενειών τους), πήρε στο λαιμό του τρεις ψυχές -τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Και ναι, τέτοια πράγματα γίνονταν και παλιά –«μικροί θεοί», που υπόσχονταν θαύματα, εμφανίστηκαν διάφοροι κατά καιρούς- αλλά αισίως έχουμε φτάσει στο 2020. Πώς μπορούν να συμβαίνουν τέτοιες απάτες στην εποχή μας που η επιστήμη έχει προοδεύσει, η πολιτεία είναι καλύτερα οργανωμένη, που –υποτίθεται- αρχές, νόμοι, πρωτόκολλα στέκονται εμπόδια στις προθέσεις των πονηρών;
Κάθε φορά, εκεί που λέω «είμαι ασφαλής», σκάει μια τέτοια υπόθεση για να μου υπενθυμίσει πόσο ευάλωτοι εξακολουθούμε να είμαστε απέναντι στους τσαρλατάνους που, εκμεταλλευόμενοι τις ρωγμές στο σύστημα Υγείας και τις δομές της κοινωνίας, στήνουν κομπίνες για να πλουτίζουν σε βάρος της ίδιας της ζωής των ανθρώπων.
Αλλά φοβάμαι ότι η αρρώστια αυτή δεν έχει γιατρειά. Όχι όσο οι έμποροι προτρέπουν: «Πουλάτε ελπίδα. Ψυχολογικά είναι πιο ισχυρή και οικονομικά πιο κερδοφόρα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ