Η διάλεξη του Κώστα Κωστή- Οι πανδημίες στην ιστορία-Από την Πανώλη στον Κορονοϊό (vid)
Διάλεξη του Κώστα Κωστή, Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς τη σημασία που είχαν για την ανθρώπινη ιστορία οι μεγάλες επιδημίες ή πανδημίες. Τον 14ο αιώνα, η σημαντικότερη ίσως πανδημία που έχει καταγραφεί ποτέ, η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», σκοτώνει το ένα τρίτο και κατ’ άλλους το μισό του πληθυσμού της Ευρώπης οδηγώντας σε βαθύτατες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Για την ισπανική γρίπη το 1918 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχεδόν 20 εκατομμύρια θύματα. Η σημερινή πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί πολύ σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις και ανακατατάξεις. Οι μεγάλες επιδημίες φαίνεται να έχουν σημαδέψει την ανθρώπινη ιστορία.
Σε ποια έκταση όμως ισχύει πραγματικά κάτι τέτοιο; Πώς μπορούμε να μελετήσουμε ιστορικά το επιδημικό φαινόμενο, τις επιπτώσεις του στον άνθρωπο και να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις του ανθρώπου απέναντί του; Ποιες είναι οι επιδράσεις που μπορεί να ασκήσει στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και την πολιτική ζωή ενός τόπου, μιας χώρας; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η ομιλία του Κώστα Κωστή, διακεκριμένου ιστορικού, που έχει ασχοληθεί σε μεγάλη έκταση και βάθος με το φαινόμενο αυτό, δημοσιεύοντας ήδη το 1995 το έργο του «Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας».
Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην Ecole des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας στην Ecole des hautes études en sciences sociales.
Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος-21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο - Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.
Όσοι παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του snfcc.org/questions.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).