Σήμερα (20/5) το πράσινο φως για τη "δόση" των 640 εκατ. - Θετική η έκθεση για την Ελλάδα
Θετική αναμένεται να είναι η έκθεση των θεσμών για την 6η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία ανακοινώνεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το περιεχόμενό της σύμφωνα με πληροφορίες κλείδωσε την προηγούμενη εβδομάδα με κεντρικό ζήτημα την προστασία της πρώτης κατοικίας και με ειδικές "λάιτ" δημοσιονομικές απαιτήσεις λόγω της ρήτρας διαφυγής.
Αναμένεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος ούτως ώστε να αποφασίσει το Eurogroup την αποδέσμευση της επόμενης "δόσης" των 640 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούνται και διατίθεται στη χώρα ανά 6 μήνες αν εκπληρώσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Σύμφωνα με πληροφορίες θα οδεύσουν στην αποπληρωμή του χρέους, αφού οι τεχνικές συζητήσεις που αποφάσισε το Eurogroup του προηγούμενου Δεκεμβρίου περί αλλαγής χρήσης δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επίσης θα εγκρίνεται και η διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 1ου δανείου.
Αναμένεται στο κείμενο να διαμορφώνεται και νέο χρονοδιάγραμμα για παρεμβάσεις (όπως οι νέες αντικειμενικές, ιδιωτικοποιήσεις κλπ) που καθυστερούν λόγω της κρίσης υγείας. Θα υπάρχει αναφορά στην ανάγκη αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες αλλά και στην επιτάχυνση των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία όμως πλέον αλλάζει "μορφή" αφού τα πιο πολλά χρήματα από τον αυξημένο προϋπολογισμό των 8 δισ. ευρώ του ΠΔΕ που προανήγγειλε για φέτος ο ΥΠΟΙΚ θα οδεύσει σε δαπάνες συνδεδεμένες με την υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει μία ανάλογη δόση -αν όλα πάνε καλά - το Δεκέμβριο.
Σύνοδος ECOFIN
Η έκθεση αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν μαζί με το υπόλοιπο πακέτο πορισμάτων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το οποίο συζητήθηκε και χθες στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών σε επίπεδο Ecofin στην οποία – προφανώς - τα φώτα στράφηκαν στην πολιτική επικύρωση του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης από το οποίο η Ελλάδα προσβλέπει σε τουλάχιστον 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και σε ταχεία είσοδο των εν λόγω δανείων στα κρατικά ταμεία.
Συζητήθηκαν και οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το νέο Ταμείο Ανάπτυξης μετά και τη γαλλο-γερμανική συμφωνία για 500 δισ. επιδοτήσεων ανά την Ε.Ε. με σαφή τη θέση κρατών όπως η Ελλάδα να υπάρξει αυτή η έμφαση σε επιδοτήσεις και στα υπόλοιπα σκέλη του εν λόγω εργαλείου. Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Capital.gr τα χρήματα ζητείται να αρχίσουν να φτάνουν στην Αθήνα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο 2020.
Τότε αναμένεται άλλωστε να αρχίσουν να έρχονται και τα χρήματα από τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ε.Ε. με τις δαπάνες να έχουν ήδη ξεκινήσει από πλευράς ελληνικού δημοσίου. Το κόστος αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα από το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ "το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ορισμένες λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων". Για τις πληροφορίες περί λελογισμένης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, στις διανυκτερεύσεις και στις μεταφορές αλλά και για μείωση της προκαταβολής φόρου και της φορολόγησης των ακινήτων είπε πως "έχουμε επεξεργαστεί σχέδια και θα λάβουμε τις βέλτιστες δυνατές αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή". Εξηγεί πως "θα δώσουμε έμφαση στην ανάγκη να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και οι κλάδοι που αποτελούν τις "ατμομηχανές" της τους ιδιαίτερους μήνες του φετινού καλοκαιριού" και πως από τον Σεπτέμβριο και μετά θα δρομολογηθούν "πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά".
πηγή: capital.gr