«Πόλεμος» για τους Σταθμούς Απορριμμάτων στο Σχιστό -Τι λένε οι Δήμαρχοι Πειραιά, Κερατσινίου
Έντονη διαμάχη μεταξύ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Δήμου Πειραιά για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό. Τι λένε Γιάννης Μώραλης, Χρήστος Βρεττάκος.
Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Δήμου Πειραιά για διάταξη στο ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος που αφορά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Διάταξη, η οποία αποσύρθηκε από το εν λόγω νομοσχέδιο.
Για το όλο θέμα τοποθετήθηκε σήμερα, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ανέλυσε τη θέση του για την προσπάθεια να αδειοδοτηθεί ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων έκταση στην περιοχή του Σχιστού.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μώραλη:
«Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος προσπαθεί δημόσια να καταστήσει τον Δήμο Πειραιά, ως έναν Δήμο που λειτουργεί εις βάρος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των κατοίκων του.
Δυστυχώς για αυτόν και παρά την επίμονη προσπάθειά του, τους τελευταίους μήνες να τσακωθεί με τον Δήμο Πειραιά, χωρίς να του έχω απαντήσει μέχρι σήμερα, είναι γνωστή σε όλους η διαχρονική συνεργασία και στήριξη του Δήμου Πειραιά προς τον Δήμο αλλά και τους Πειραιώτες κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Αν δε αυτό αμφισβητηθεί, είμαστε εδώ να εξηγήσουμε αναλυτικά τι εννοούμε σε σχέση με τους χώρους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για δικές του υπηρεσίες, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και όχι μόνο.
Θα περίμενα λοιπόν από τον κ. Βρεττάκο να είναι λιγότερο επιθετικός απέναντι στον Δήμο Πειραιά, δείχνοντας σεβασμό στις ιστορικές και διαχρονικά καλές σχέσεις των δυο Δήμων και κυρίως των κατοίκων τους, αλλά και αναλογιζόμενος ότι η καλή συνεργασία αποφέρει οφέλη προς όλους, ενώ οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν απώλειες και για τους δυο, λιγότερες ή περισσότερες για τον καθένα.
Όσον αφορά όμως στο θέμα της αντιπαράθεσης, το οποίο προήλθε από την απολύτως λογική και θεμιτή επιθυμία του Δήμου Πειραιά να ενταχθεί, όταν κλήθηκε, όπως και άλλοι πολλοί Δήμοι, στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να αδειοδοτήσει τον ΣΜΑ στο Σχιστό σε έκταση ιδιοκτησίας του, επιθυμώ να τονίσω τα εξής:
Στο Σχιστό και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του ΕΣΔΝΑ μεταφορτώνουν ήδη εδώ και χρόνια τα απορρίμματά τους 19 Δήμοι!!!
Τον ΣΜΑ που ο Δήμος Πειραιά επιθυμούσε να αδειοδοτήσει είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου !!!! από τον συγκεκριμένο αδειοδοτημένο ΣΜΑ.
Μικρό παιδί λοιπόν καταλαβαίνει ότι ΚΑΜΙΑ απολύτως επιβάρυνση δεν θα είχε η περιοχή από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Πειραιά, καθώς αυτά όπως και των υπολοίπων 18 Δήμων, μεταφορτώνουν εδώ και πολλά χρόνια στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό.
Επίσης για να γίνει κατανοητό σε όσους ίσως παρασύρθηκαν από τις ψευδείς απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Βρεττάκου ότι ο Πειραιάς θέλει να μετατρέψει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σε σκουπιδότοπό του, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ένας σταθμός μεταφόρτωσης.
Με απόλυτη ακρίβεια σημαίνει ότι τα μικρά απορριμματοφόρα πηγαίνουν στο Σχιστό και αδειάζουν τα απορρίμματα απευθείας σε μεγαλύτερα φορτηγά, τα οποία κατευθείαν οδηγούνται στον ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό ή στη Φυλή, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες σε εργατοώρες, καύσιμα, βλάβες, ανταλλακτικά και λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση.
Αν αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Πειραιά επιχειρεί να μετατρέψει σε σκουπιδότοπο τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η επιστήμη, η λογική και κυρίως η αλήθεια, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και φυσικά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 18 Δήμοι έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπό τους τον Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας.
Για αυτούς δε τους 18 Δήμους, ο κ. Βρεττάκος δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ουσιαστικά διαμαρτυρηθεί. Αν αυτό δεν λέγεται υποκρισία οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι 19 Δήμοι μεταφορτώνουν στο Σχιστό, αλλά για κάποιο μαγικό, ανεξήγητο λόγο ο κ. Βρεττάκος έχει πρόβλημα μόνο για τη μεταφόρτωση του Δήμου Πειραιά στην ίδια περιοχή 1000 μέτρα πιο κάτω.
Επίσης, ξεκαθαρίζουμε ότι το οικόπεδο του Δήμου Πειραιά δεν είναι στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, αλλά του Δήμου Περάματος.
Ο κ. Βρεττάκος δήλωσε ότι είτε χωρίς νόμο είτε με νόμο, θα εμποδίσει την αδειοδότηση του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά. Αντίθετα εμείς δηλώνουμε ότι θα τηρήσουμε τον νόμο, έστω και αν διαφωνούμε, γιατί η εφαρμογή των νόμων δεν αποτελεί επιλογή και μαγκιά, αλλά υποχρέωση.
Βέβαια θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου Πειραιά και των κατοίκων του.
Είναι πάντως άξιο απορίας γιατί ο κ. Βρεττάκος επιλέγει, για ένα θέμα χωρίς απολύτως καμία μα καμία ουσία για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τους κατοίκους του, τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν όμορο Δήμο με τον οποίο θα έπρεπε να επιδιώκει τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες.
Είναι πραγματικά εξωπραγματική η επιθυμία και η αγωνία του να εμφανίσει ότι πέτυχε κάποια δήθεν νίκη, επιχειρώντας να στερήσει από τον Δήμο του Πειραιά και τους κατοίκους του αυτά που δικαιούνται.
Ίσως η ανάγκη του να είναι μεγάλη γιατί έρχονται μεγάλα διλήμματα και πιθανοί συμβιβασμοί, ίσως γιατί κάποια άλλη άγνωστη σε εμένα ανάγκη τον οδηγεί.
Είμαι βέβαιος ότι στο προσεχές διάστημα όλα θα τεθούν, όλα θα εξηγηθούν και καμία απορία δεν θα μείνει τελικά αναπάντητη.
Λυπάμαι ειλικρινά για τη δημόσια αντιπαράθεση με έναν συνάδελφο Δήμαρχο και μάλιστα όμορου Δήμου και πραγματικά προβληματίστηκα ιδιαιτέρως για το αν θα έπρεπε να του απαντήσω. Νομίζω όμως ότι ο κάθε αντικειμενικός αναγνώστης, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, θα συμφωνήσει ότι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του και μάλιστα με απαράδεκτο ύφος δεν μπορεί ο Δήμος Πειραιά να μην απαντά ποτέ.
Τέλος, εύχομαι και ελπίζω η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος της Αττικής είναι απαραίτητο να διαθέτει αδειοδοτημένο ΣΜΑ.
Να υιοθετήσει τις απόψεις όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά και της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ και του προέδρου της ΠΕΔΑ, οι οποίοι είχαν εκφραστεί θετικά για όλα τα υπό αδειοδότηση ΣΜΑ και ανάλογα να πράξει».
Οι δηλώσεις του κ. Βρεττάκου
Προηγήθηκε μια σειρά από δηλώσεις του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου. Την Κυριακή, προ της απόσυρσης της σχετικής διάταξης, ο κ. Βρεττάκο ανέφερε: «Τη Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε αυτό το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να αδειοδοτηθεί ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων έκταση στην περιοχή του Σχιστού που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά. Σε αυτή την έκταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Δήμος Πειραιά ήθελε να μεταφέρει μέρος των σκουπιδιών του μακριά από την πόλη του, μέσα στα δικά μας σπίτια.
Αυτό που προσπαθούσε χρόνια να το πετύχει παράνομα έρχεται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο να το νομιμοποιήσει.
Απαιτούμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων Α’ και Β’ Πειραιά να μην αφήσουν να περάσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά των κατοίκων του Δήμου.
Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Σχιστό και η πόλη μας δεν θα συνεχίσει να είναι ο οικοδεσπότης όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Αττικής.
Να είναι σίγουροι όσοι αξιοποιώντας το διάστημα της πανδημίας για να δρομολογήσουν σχέδια σε βάρος της πόλης ότι αυτά δεν θα περάσουν.
Ο λαός της πόλης μας μένοντας σπίτι αυτό το δίμηνο υπεράσπισε με κόστος τη Δημόσια Υγεία.
Ο λαός της πόλης μας έχει δείξει ότι βγαίνοντας στους δρόμους όταν χρειαστεί μπορεί και σταματά πολιτικές που πλήττουν την Δημόσια Υγεία.
Αυτό θα γίνει και τώρα».
Μετά την απόσυρση, ο κ. Βρεττάκος, δήλωσε: «Ενημερώθηκα από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ την αδειοδότηση του σταθμού απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στην περιοχή του Σχιστού. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για την πόλη μας.
Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Α' και Β' Πειραιά, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του Δήμου μας για τη συμβολή τους σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με τους αγώνες των ανθρώπων του, θα πάψει να είναι η πίσω αυλή της Αττικής.