Επιστολή - παρέμβαση οδοντιάτρων στο Υπουργείο Υγείας
Κάλεσμα για τη συλλογή επιπλέον υπογραφών με σκοπό την αποστολή επιστολής - παρέμβασης στο Υπ. Υγείας απεύθυνε ο Σύλλογος των οδοντιάτρων.
Αναλυτικά το κείμενο επιστολής:
«Με την παρούσα παρέμβασή μας, ενόψει της βαθμιαίας εξόδου από το lockdown και της επιστροφής σε μια «νέα κανονικότητα», θα θέλαμε αφενός να αναδείξουμε το σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο που απειλεί οδοντιάτρους και ασθενείς, καθώς και λοιπούς εργαζόμενους στα οδοντιατρεία, και αφετέρου να επισημάνουμε τυχόν ευθύνες των αρμοδίων αρχών.
Όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο μέρος των οδοντιατρικών εργασιών γίνεται με τη χρήση αεροτουρμπίνας (aerotor) που στροβιλίζει και διασπείρει με ταχύτητα τα δυνητικά μολυσματικά αερολύματα παντού στο χώρο. Ο κίνδυνος, ως εκ τούτου, να γίνουν τα οδοντιατρεία εκκολαπτήρια κορονοϊού είναι μεγάλος.
Μέχρι στιγμής, οι επικαιροποιημένες οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), μέσω της επιστολής της 28ης Απριλίου 2020 στους οδοντιάτρους και τους εργαζομένους, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είναι αναλυτικές.
Ωστόσο, ακόμη και με την τήρηση των μέτρων ασφάλειας που προτείνονται και τα οποία υλοποιούμε στο μέτρο του δυνατού από την πρώτη στιγμή, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, δεδομένου ότι υπάρχει κρίσιμη έλλειψη των κατάλληλων προφυλακτικών υλικών, όπως π.χ. η έλλειψη σε μάσκες FFP2 και FFP3 στην αγορά.
Έτσι όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, δημιουργείται συνειδησιακό δίλημμα για τον κάθε οδοντίατρο, όταν καλείται να συγκρουστεί με το εάν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγέλματος με το φόβο να νοσήσει και εν συνεχεία να διασπείρει τον ιό δεδομένων των πενιχρών μέσων που υπάρχουν στη διάθεσή του.
Παράλληλα, είναι πρακτικά αδύνατον να εξυπηρετούμε παραπάνω από τέσσερις (4) ασθενείς την ημέρα. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτικό να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέπουν στον οδοντίατρο να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία για τον ίδιο και τους ασθενείς του.
Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η λήψη των παρακάτω μέτρων από την πλευρά της πολιτείας είναι ηθικά και πρακτικά επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί το οδοντιατρικό επάγγελμα:
1) Άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά υλικά προστασίας, όπως μάσκες, προσωπίδες, ρουχισμός μιας χρήσης, αντισηπτικά διαλύματα, εξοπλισμός ισχυρής αναρρόφησης, συσκευές καθαρισμού αέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΟΟ, και εξασφάλιση ενός πλαφόν στις τιμές, αποτρέποντας έτσι περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
2) Μηδενικός ΦΠΑ στα παραπάνω είδη προστασίας ατομικής και ασθενών, για το 2020 (τουλάχιστον). Είναι ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οδοντιατρικών υλικών παραμένουν στο 24% ΦΠΑ (π.χ. προσωπίδες, φόρμες μιας χρήσης, συσκευές αναρρόφησης και φίλτρα), κάτι που καθιστά την οδοντιατρική περίθαλψη, από κοινού με την ανυπαρξία κοινωνικής ασφάλισης, είδος πολυτελείας. Συνεπώς, η άμεση πρόσβαση στα απαραίτητα προφυλακτικά υλικά, μέσω παρεμβάσεων για τη ρύθμιση των τιμών και την πτώση του κόστους για τους οδοντιάτρους, καθίσταται αναγκαία.
3) Διαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων οδοντιατρείων στα νοσοκομεία και τους δήμους, σε χώρους υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ασθενών, αλλά και των ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας, στους οποίους η πανδημία έχει σωρεύσει πρόσθετα προβλήματα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ενημερώνουμε τους ασθενείς μας καθημερινά γύρω από την προστασία της στοματικής τους υγείας και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτα περιστατικά, αποφορτίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας με τα όσα ελλιπή μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Παρόλα αυτά, η δύναμη και η διάθεσή μας για την παροχή της οδοντιατρικής φροντίδας δοκιμάζεται λόγω της αμέλειας και συνάμα της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας μέχρι τώρα να εισάγει μέτρα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, συντασσόμενοι με τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για τη στοματική υγεία του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, καθότι οποιαδήποτε εκ μέρους σας καθυστέρηση, όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο μας, αλλά κυρίως επιβαρύνει τη δημόσια υγεία.
Με εκτίμηση, Οι υπογράφοντες Οδοντίατροι (έως 3/5/2020): Αγάθης Σπύρος, Ν. Σμύρνη Αθανασιάδη Βερονίκη , Ελευσίνα Αλεβίζου Αντωνία, Καλαμάτα Αλεξανδροπούλου Αλεξάνδρα, Ηράκλειο Αττικής Ασπρογέρακας Χρήστος, Αθήνα Ασπρούλη Δέσποινα, Γλυφάδα Βαλλιανάτου Δέσποινα, Αθήνα Βραχάτη Αγγελική, Αθήνα Γεωργακοπούλου Βασιλική, Ν. Σμύρνη Γεωργίτση Κωνσταντίνα, Λεωνίδιο Γιώτη Μαρίνα, Γαλάτσι Γκιώνη Ευφροσύνη, Λαμία Γληνού Τατιανή-Μαρία, Αθήνα Δελατόλα Ελένη, Αθήνα Ζαφειροπούλου Αναστασία, Αθήνα Κακαλέτρη Ζαφειρία, Σπάρτη Καρασούλος Δημήτρης, Γλυφάδα Καρύδα Γιώτα, Καρδίτσα Κατσαβριάς Γιώργος, Αγ. Παρασκευή Κατσαρού Χριστίνα, Ελληνικό Κατσούλη Κωνσταντίνα, Αθήνα Κορδόσης Χρήστος, Ν. Ιωνία Κούπα Ηρώ, Ν. Σμύρνη Κουτρέτσης Κωνσταντίνος, Γουδί Μανής Αναστάσιος, Κηφισιά Μανιώτης Γιώργος, Αμπελόκηποι Μανουσάκη Στυλιανή, Μαρούσι Μάρκου Κωνσταντίνος, Αμπελόκηποι Ματσίνος Σταμάτης, Ηλιούπολη Μεσημέρη Κατερίνα, Αθήνα Μητροβγένης Γιώργος, Δάφνη Μούσα Τζον, Αθήνα Μπάμπη Στέλλα, Περιστέρι Μπαρμπετσέας Ανδρέας, Γλυφάδα Μπαρμπετσέας Γιώργος, Γλυφάδα Μπαρμπετσέας Ικάρος, Γλυφάδα Μπαρούτσου Ευγενία, Ν. Σμύρνη Μπασακάρου Ελένη, Μαρούσι Μπέρκας Λεωνίδας Νικολινάκος Νικόλαος, Κορυδαλλός Νταλιάνα Κωνσταντίνα Παΐση Ευαγγελία, Αγ. Ανάργυροι Παλαβιτσίνη Μαριλίνα, Αθήνα Παρλαβάτζας Βασίλης, Παλλήνη Σιαμαντάς Γιάννης, Αθήνα Σπανέλλης Ανέστης, Ν. Σμύρνη Στασινόπουλος Διονύσιος, Αρχαία Ολυμπία Στασινοπούλου Ευθυμία, Αρχαία Ολυμπία Στασινοπούλου Ιωνάννα, Αθήνα Σταύρου Μιχάλης, Γέρακας Σύκα Αναστασία, Αργυρούπολη Τζαναβάρη Φιλιάννα, Ηλιούπολη Τσέλιγκα Λεμονιά, Αθήνα Τσίγκα Άννα, Αθήνα Τσίτσος Δημοσθένης, Γλυκά Νερά Τσούνη Αγγελική, Πάτρα Τσούπου Μαρίνα, Αθήνα».