Τσιόδρας: «Βγήκαν από τη ΜΕΘ 77 συμπολίτες μας - Έχουμε 8 νέα κρούσματα» (vid)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του Σαββάτου γνωστοποίησε ότι βγήκαν από τη ΜΕΘ 77 συμπολίτες μας, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 8 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Τσιόδρας: «Βγήκαν από τη ΜΕΘ 77 συμπολίτες μας - Έχουμε 8 νέα κρούσματα» (vid)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε το Σάββατο (2/5) για τα νεότερα όσον αφορά την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Έχουμε 8 νέα κρούσματα, πλέον το σύνολο έφτασε τα 2.620 στο σύνολο. Το 55% είναι άνδρες. Οι 593 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας 37 συμπολίτες μας. Ο μέσος όρος είναι τα 67 έτη. Οι 8 από αυτούς είναι γυναίκες. Αναφέρουμε πως 77 άτομα βγήκαν από τη ΜΕΘ. Υπάρχουν όμως και 3 θάνατοι, οι οποίοι πλέον στο σύνολο φτάνουν τους 143».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.

Τα φάρμακα, η ανησυχία και η ανακούφιση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ακολούθως δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία κινητών μονάδων, για την αντιμετώπιση τους Covid-19, μαζί με ειδικές ομάδες νοσηλευτών, οδηγών και διοικητικών.

Σταδιακά, σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια. Οι πρώτες κινητές μονάδες ξεκινούν τη δράση τους τη Δευτέρα (4/5), με επιδημιολογικούς και διαγνωστικούς στόχους.

Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση, την πίεση όπως τη γνωρίζουμε, δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση από τον κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, σύμφωνα με τρεις μεγάλες μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες. Είναι οπωσδήποτε θετικά νέα για τα εκατομμύρια ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

Η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες των φαρμάκων, ανοστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της ακιοτενσίνης καταρχάς, όπως η ραμιπρίλη, η λυσινοπρίλη και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία, προσοχή όχι η εμπορική αλλά η φαρμακευτική, τελειώνει στο συνδετικό "πρίλη" και των αναστολέων του υποδοχέα της ακιοτενσίνης, τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαρσαρτάνη, η λοσαρτάνη και γενικά φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία τελειώνει σε "σαρτάνη". Τα φάρμακα αυτά αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για νεφροπροστασία.

Υπήρχε η θεωρητική ανησυχία πως αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ACE2, η οποία είναι η πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα για να τα προσβάλει. Έτσι και με το δεδομένο πως οι άνθρωποι με υπέρταση ήταν στις ομάδες κινδύνου, υπήρχε η ανησυχία πως οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο κι έχουν αυξημένη ευαισθησία στη νόσο.

Από την άλλη, ήταν γνωστό πως περισσότερα επίπεδα τέτοιας πρωτεΐνης στον οργανισμό θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή από τον ιό, μια κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που έλεγαν οι επιστήμονες ότι ήταν θετικό. Έτσι περιμέναμε τα αποτελέσματα μελετών, όπως αυτές που αφορούσαν χιλιάδες άτομα που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα κι εξέτασαν τα ποσοστά λοίμωξης με τον νέο κορονοϊό και άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα; Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπαιρναν και στις τρεις μελέτες παρατήρησης, που εξέτασαν χιλιάδες άτομα από τον κόσμο.

Αυτά τα ευρήματα είναι μια ανακούφιση για ανθρώπους που άκουγαν παρόμοια ερωτηματικά και ρωτούσαν αν έπρεπε να σταματήσουν τα φάρμακα αυτά. Έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί από επιστημονικούς κύκλους φαίνεται πως το απαγορευτικό, το περίφημο lockdown, είχε οδηγήσει σε αύξηση των επεισοδίων αρτηριακής υπέρτασης, δηλαδή πίεσης».