Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 1 Μαΐου
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 1 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Παρασκευή 1 Μαΐου (1/5) γιορτάζουν οι Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος, Σοφός, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή.
H 1η Μαΐου είναι η 122η ημέρα του έτους 2020 κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ανατολή ηλίου στην Αττική στις 06:28. Δύση ηλίου στις 20:16 με διάρκεια ημέρας 13 ώρες και 47 λεπτά. Σελήνη 7,9 ημερών.
Εργατική Πρωτομαγιά - Διεθνής Ημέρα Εργατών
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».
Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.
Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων από τα επεισόδια που ακολούθησαν
Εορτασμός στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, τα πρώτα εργατικά κινήματα δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη. Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στον Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στην πόλη τον Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών, που πνίγηκε στο αίμα, με συνολικά δώδεκα νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατία και Βενιζέλου. Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για την συγγραφή της συλλογής του Ο Επιτάφιος.
Το 1937 καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά ως "Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας", και η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ως «Εβδοµάς Εργατικής Αµίλλης».
Η εκτέλεση στην Καισαριανή
Στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 Ελλήνων πατριωτών, κομμουνιστών, ως αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του, που έγινε στις 27 Απριλίου 1944 σε τοποθεσία κοντά στους Μολάους Λακωνίας . Οι 200 της Καισαριανής μεταφέρθηκαν απ' το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ήταν κρατούμενοι, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκεί εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.
Σήμερα είναι:
- Διεθνής Ημέρα Εργατών
- Διεθνής Ημέρα της Τούμπας
- Ημέρα του Λέι στην Χαβάη. Λέι είναι γνωστές γιρλάντες με λουλούδια των Χαβανέζων που φοριούνται στο λαιμό ή στο κεφάλι και είναι δείγμα αφοσίωσης και αγάπης
- Πρώτη Μέρα του Καλοκαιριού για τους Κέλτες.
- Εθνική Ημέρα Παγωτού Παρφέ στις ΗΠΑ.
Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:
- Προφήτου Ιερεμίου
- Ιερομάρτυρος Βατά πρεσβυτέρου, του Πέρσου
- Μαρτύρων Ακέλου, Σάββα και Φιλοσόφου
- Οσιομαρτύρων Ακακίου του εκ Νιβόρης Θεσσαλονίκης (†1813), Ευθυμίου του εκ Δημητσάνας (†1814) και Ιγνατίου του εκ παλαιάς Ζαγοράς (†1814)
- Παναρέτου επισκόπου Πάφου, του θαυματουργού (†1791)
- Οσίων Ισιδώρας, Μιχαήλ, Νικηφόρου του Χίου (†1821)
- Σάββα επισκόπου Δαφνουσίας
- Παφνουτίου του Ρώσου, του Θαυματουργού
- Συμεών του Πενταγλώσσου
- Επισκόπων Αγαπητού και Ασαφίου Επισκόπου
- Εγκαίνια Νέας Εκκλησίας
- Ταμάρας βασιλίσσης
- Οσίων Γερασίμου και Νικήτα εκ Ρωσίας
- Ιερομάρτυρος Μακαρίου
- Ζωσιμά εκ Γεωργίας
- Μνήμη Αγίας Κόρης
- Μαρίας Νεομάρτυρος
- Ανάμνηση του φοβερού σεισμού εν ιερά μονή Σινά
- Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου του Ανδρονίκου
- Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Απροσδοκήτου Χαράς
- Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Τσαρεβοκοκσάισκ