Πάνος Δεμερτζής: «Χωρίς τον Ολυμπιακό είναι όλα κενά!»
Ο Πάνος Δεμερτζής, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τον κορονοϊό, είναι «ερυθρόλευκων» αισθημάτων και δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν! Μιλάει στο «ΦΩΣ» για όλα. Απολαύστε τον!
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Πρώτη φορά τον βγάζω. Διευθυντής Πνευμονολογικής στο «Σωτηρία», το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τον κορονοϊό ~και τρομερός Ολυμπιακός. Με διαρκείας εισιτήριο κάθε χρόνο σε όλες τις έδρες που είχαν οι Πειραιώτες στην ιστορία τους! Και έχοντας πάει στα 9 από τα 10 «ερυθρόλευκα» φάιναλ φορ στο εξωτερικό στο μπάσκετ!
Τρελός Ολυμπιακός, πραγματικά. Πρώτα για τον κορονοϊό ξεκίνησα τη συνέντευξη, αλλά θα γράψω στην αρχή τα όσα μου είπε για τους «ερυθρόλευκους». Είναι ο Πάνος Δεμερτζής. Έχει συνεργαστεί και με την ΚΑΕ Ολυμπιακός... Μεγάλη η εμπειρία του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πολλά χρόνια. Αφήνει κάποιες αιχμές και ξέρει πολύ καλά τι λέει.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/4/2020
Όταν σας πήρα τηλέφωνο ήταν λες και γνωριζόμασταν χρόνια, ενώ δεν είχαμε ξαναμιλήσει.
Μα αφού σας γνωρίζω, κ. Σινάνογλου, διαβάζω «ΦΩΣ» από νέο παιδί που ήμουν! Είμαι οπαδός του «ΦΩΤΟΣ» και αναγνώστης του από τη μαθητική ηλικία. Διαβάζω πάντα το «ΦΩΣ», ο περιπτεράς μου απέναντι από το σπίτι μου δεν το δίνει σε άλλον αν δεν το έχω πάρει, μου το κρατάει! Ακόμα μέχρι και σήμερα. Κάποτε έφτανα μέχρι την Ομόνοια το βράδυ από τον Χολαργό για να πάρω Σάββατο βράδυ το «ΦΩΣ» της Κυριακής! Έχω δει και άλλες συνεντεύξεις που έχετε κάνει με γιατρούς, καθηγητές κ.λπ. Δεν ξέρω πάντως αν έχετε πάρει συνέντευξη από άλλον που να έχει πάει στα 9 από τα 10 φάιναλ φορ του Ολυμπιακού!
Ολυμπιακός πώς γίνατε;
Όταν ήμουν 6 μηνών με πήγαν οι γονείς μου στο χωριό του Θανάση Μπέμπη! Του μεγαλύτερου ίσως στην ιστορία Έλληνα παίκτη του Ολυμπιακού. Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ο πατέρας μου ήταν γιατρός κι αυτός, χειρουργός, και βρήκε θέση στο νοσοκομείο στη Θεσπρωτία ~ήταν ο μοναδικός χειρουργός σε όλο τον νομό τότε! Έμεινα εκεί έως τα 14 χρόνια μου. Εκεί περπάτησα, εκεί πήγα σχολείο. Όλοι λοιπόν εκεί ήταν Ολυμπιακοί! Εκτός από έναν Παναθηναϊκό και δύο ΑΕΚτζήδες που τους δέρναμε κάθε Κυριακή στην πλατεία του χωριού!
Συγγνώμη που γελάω.
Μα αλήθεια είναι. Και από το χωριό, σε δύσκολα χρόνια τότε, ερχόμουν κάποιες φορές με τον πατέρα μου να δούμε τον Ολυμπιακό στην πρωτεύουσα. Όμως όταν γυρίσαμε μόνιμα εδώ, στον Χολαργό, άρχισα να βλέπω ασταμάτητα τον Ολυμπιακό μέχρι σήμερα! Δεν χάνω αγώνα. Είχα διαρκείας σε όλες τις έδρες του Ολυμπιακού, παλιό «Καραϊσκάκης», ΟΑΚΑ, Ριζούπολη, νέο «Καραϊσκάκης». Και να σας πω κάτι; Σήμερα που μιλάμε (σ.σ. Δευτέρα) είναι μία ιδιαίτερη μέρα.
Γιατί;
Σαν σήμερα κέρδισε ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ 4-3 με την γκολάρα του Αλεξανδρή και πήραμε το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ. Πριν από 18 χρόνια!
Α, κομπιούτερ... Ήσασταν στο γήπεδο;
Πάντα είμαι στο γήπεδο! Και κράταγε ο Βασσάρας καθυστερήσεις, λες και το έκανε επίτηδες για να μας ισοφαρίσει η ΑΕΚ. Το θυμάμαι σαν τώρα.
Πείτε μου μία νεανική τρέλα για τον Ολυμπιακό.
Η ομάδα του Γουλανδρή πήρε ένα απίθανο πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ όταν η Παναχαϊκή κέρδισε μέσα στην Τούμπα 3-5! Εμείς παίζαμε στον Βόλο και την έκανα κοπάνα από το σχολείο με συμμαθητές μου να πάμε στον Βόλο να δούμε τον Ολυμπιακό! Εποχές κατά τις οποίες ένας μαθητής ~σε δύσκολα χρόνια και δύσκολους δρόμους~ δεν συνηθιζόταν να τα κάνει αυτά. Νικήσαμε θυμάμαι 2-1 με γκολ του Σιώκου πέντε λεπτά πριν λήξει το ματς, ο οποίος Σιώκος είχε χάσει πέναλτι πριν! Το κάρφωσε όμως με κεφαλιά από κόρνερ.
Άλλη τρέλα;
Έχω μετοχές του Ολυμπιακού, με 5.000 δραχμές η μία, όταν έγινε ΠΑΕ ο Ολυμπιακός! Είχα πάρει μετοχές μαζί με κάποιους φίλους και ήμασταν μικρομέτοχοι.
Σε ποια γήπεδα έχετε ταξιδέψει;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει γήπεδο που να μην έχω πάει. Και στο εξωτερικό στα περισσότερα που έχει παίξει ο Ολυμπιακός. Από εποχής Μονακό με το γκολ του Βαΐτση στο τέλος ύστερα από σέντρα του Μπατίστα! Τι Άρσεναλ, τι Παρί Σεν Ζερμέν, τι Ρώμη, τι Τορίνο, τι Λιόν, μην τα λέω όλα. Και ξέρετε κάτι; Ολυμπιακός είμαι σε όλα τα σπορ, ακόμα και στο... τάβλι αν υπήρχε, αλλά η μεγάλη μου συμπάθεια είναι το μπάσκετ. Από όλα τα φάιναλ φορ δεν πήγα μόνο στο Τελ Αβίβ, γιατί είχα μετεκπαίδευση στο Λονδίνο και δεν μπορούσα να βρω εισιτήριο. Ήμουν μέσα σε όλα τα άλλα εννέα, σε όλους τους ημιτελικούς, τελικούς, και έζησα από κοντά και τις 3 κούπες που πήραμε.
Πιο αγαπημένοι παίκτες όλων των εποχών;
Στο μπάσκετ;
Στα πάντα.
Στο μπάσκετ ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης θα μείνουν στην ιστορία. Στο ποδόσφαιρο η μεγάλη λατρεία μου ήταν ο Τζιοβάνι, και από τους Έλληνες ο Αναστόπουλος. Επίσης ο Τζόρτζεβιτς. Αυτή είναι η κορυφαία τριάδα για μένα αγαπημένων ποδοσφαιριστών.
Ήσασταν υπέρ του «μέχρι τέλους»;
Πιστεύω ότι δεν έγινε σωστά. Θα προτιμούσα να είχε γίνει στην αρχή της σεζόν. Ήταν βεβιασμένο όπως έγινε. Εγώ δεν θέλω τον Ολυμπιακό να αποχωρεί, θέλω τον Ολυμπιακό να μάχεται. Παρ’ ότι σέβομαι τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρόεδροί μας.
Τι είναι ο Ολυμπιακός για εσάς;
Τρόπος ζωής! Χωρίς τον Ολυμπιακό είναι όλα κενά! (γελάμε και οι δύο)
Πότε θα δούμε Ολυμπιακό;
Δεν ξέρω ακριβώς πότε, πάντως πιστεύω ότι τον Αύγουστο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε Ολυμπιακό στην Ευρώπη! Θα είναι στην ιστορία η πιο μακρόχρονη παρουσία ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. (γελάει)
Στα νησιά μας πότε θα πάμε;
Είναι λίγο δύσκολο να ανοίξουν τα νησιά για τους τουρίστες. Παρ’ ότι η οικονομική ζημιά είναι τρομερή για τους νησιώτες, ανησυχούν κι αυτοί γιατί ο τουρισμός θα φέρει τον κορονοϊό στα νησιά που τώρα είναι καθαρά. Πιστεύω πάντως πως τον Αύγουστο θα πάμε στα νησιά.
Πριν αρχίσω να σας ρωτάω για το «Σωτηρία» και για τον κορονοϊό, πείτε μου άλλη μια ιστορία με Ολυμπιακό.
Όταν υπηρετούσα στο Ναυτικό, ήμουν στα ναρκαλιευτικά ένα χρόνο και έναν χρόνο στο νοσοκομείο. Όταν ήμουν στο ναρκαλιευτικό, είχαμε δέσει στη Μυτιλήνη. Παίζαμε με τον Άγιαξ τότε, το 1983. Δεν μπορούσα να το χάσω αυτό το ματς! Όλη η Ελλάδα ήθελε εκείνη τη μέρα να είναι στο ΟΑΚΑ.
Μου έχει πει ο Λεμονής ότι έφυγε από το σπίτι του και κοιμήθηκε αλλού για μέρες πριν από το ματς, γιατί του χτύπαγαν την πόρτα και του ζήταγαν εισιτήρια!
Εγώ ήθελα πάση θυσία να δω τον Ολυμπιακό με τον Άγιαξ. Και πώς έπεισα το Ναυτικό;... Έπρεπε δήθεν να έρθω επειγόντως στην Αθήνα να υπογράψω σε συμβολαιογράφο γιατί θα μου έτρωγαν ένα οικόπεδο!
Άλλη ιστορία;
Στις 8/2/1981 με την ΑΕΚ ήμουν στο «Καραϊσκάκης» στη Θύρα 10. Φύγαμε από το γήπεδο με έναν φίλο μου και πήγαμε στα Πατήσια στο σπίτι του χωρίς να έχουμε καταλάβει τίποτα. Μέχρι να φτάσω στον Χολαργό ο πατέρας μου έκλαιγε και ετοιμαζόταν να πάει να με αναζητήσει στο νοσοκομείο «Τζάνειο» ~με νόμιζε νεκρό ή τραυματισμένο.
Άλλη ιστορία;
Για πολύ καιρό ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ μου έστελνε στο «Σωτηρία» τούς ξένους παίκτες εκτός Ευρώπης, διότι χρειαζόταν χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο και έλεγχο ότι δεν είχαν κάποια μολυσματική νόσο. Και ιδιαίτερα φυματίωση. Έχουν περάσει από το γραφείο μου ο Τσίλντρες, ο Ντάνστον, ο Κλέιζα, ο Λο, ο Μιλουτίνοβ ~θα σας στείλω και φωτογραφίες. Τους κάναμε μαντού και ακτινογραφίες. Ήμουν και εθελοντής γιατρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στους Παραολυμπιακούς.
Είδα σε μία φωτογραφία ότι μέχρι και στη θάλασσα στις διακοπές φοράτε ρούχα Ολυμπιακού!
Θέλω να ευχαριστήσω κάποια στελέχη του Ολυμπιακού, τον Αντώνη Κατσίκη, τον Λεπενιώτη, τον Μπαφέ, καθώς και τον συνάδελφό μου στο ποδόσφαιρο τον κ. Θέο, ο οποίος είναι εξαιρετικός.
Το «Σωτηρία» είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο για κορονοϊό;
Ναι, είναι το πιο μεγάλο. Αυτή τη στιγμή δέχεται μόνο διεγνωσμένα Covid-19. Δηλαδή έρχονται σε εμάς μόνο ήδη διεγνωσμένοι από άλλα νοσοκομεία ή από τα ειδικά κέντρα. Νοσηλεύουμε ασθενείς με κορονοϊό σε όλες τις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές μας, καθώς και στις εντατικές αναπνευστικές, στην κρατική και στην πανεπιστημιακή.
Υπάρχει βελτίωση σε αυτήν την κατάρα που μας βρήκε;
Υπάρχει σταθερή βελτίωση. Εγώ στην Πνευμονολογική Κλινική τη δική μου, την 9η στο «Σωτηρία», δεν έχω κάποιον να χειροτέρεψε. Παρ’ ότι μπήκαν με πνευμονία και χρειάζονταν οξυγόνο, με βήχα, με πυρετό και με αναπνευστική ανεπάρκεια μικρή ή μεγάλη. Το 90% των ασθενών βελτιώθηκαν σημαντικά. Μερικοί δεν χρειάζονται καν οξυγόνο πλέον και άλλοι πήραν εξιτήριο. Και αρκετοί ετοιμάζονται να πάνε σπίτι.
Τι φάρμακα δίνετε;
Βάσει οδηγιών, βάσει πρωτοκόλλου, βάζουμε αντιβίωση και «Πλακενίλ», φάρμακο που χρησιμοποιείται για αυτοάνοσα νοσήματα. Φυσικά με εξατομίκευση ο καθένας, αναλόγως των άλλων νοσημάτων που έχει: καρδιολογικά, διαβήτη κ.λπ.
Τι είναι το «Πλακενίλ»;
Η χλωροκίνη.
Αποδίδει;
Είναι μέσα στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το ειδικό τμήμα λοιμώξεων. Γίνονται διάφορα θεραπευτικό πρωτόκολλα που πιστεύω ότι σύντομα θα μας διαφωτίσουν ποιο είναι το καλύτερο για την αντιμετώπιση του ιού.
Πόσο σύντομα;
Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα βρεθεί το φάρμακο. Και σε ένα χρόνο το εμβόλιο. Γίνονται φοβερές προσπάθειες ανά τον κόσμο. Θέλει ακόμα προσοχή ο ιός στην Ελλάδα. Όμως ελπίζω ότι θα πάρουμε επιτέλους μία θετική πρωτιά ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο αρνητικές πρωτιές.
Πότε πρέπει να πάει κάποιος στο νοσοκομείο;
Αν έχει μόνο βήχα και πυρετό, πρέπει να μείνει σπίτι του για δύο βδομάδες. Αν όμως αισθανθεί δύσπνοια, σημαίνει αρχή πνευμονίας και πρέπει να ελεγχθεί το οξυγόνο και να γίνει ακτινογραφία. Πρέπει να μιλήσει με γιατρό για εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Στο «Σωτηρία» δοκιμάζετε «Remdesivir»;
Ναι, γίνεται και στο «Σωτηρία» αυτό, μαζί με κέντρα διεθνώς που κάνουν αυτήν τη μελέτη. Αλλά είναι νωρίς ακόμα να πούμε κάτι, διότι είναι σε επίπεδο έρευνας και μελέτης.
Έχουμε ξεπεράσει το πικ, έτσι δεν είναι;
Έτσι φαίνεται. Από τα καθημερινά αποτελέσματα των κρουσμάτων φαίνεται ότι η τάση είναι σταθερά μειούμενη. Τείνει η καμπύλη κάτω από το οριζόντιο τμήμα της και πάει προς το μηδέν. Μπράβο στους Έλληνες που κράτησαν ακόμα και τις μέρες του Πάσχα το «μένουμε σπίτι». Πρέπει να διαφυλαχθεί αυτό ως κόρη οφθαλμού.
Γιατί άλλοι τη βγάζουν καθαρή και άλλοι πεθαίνουν; Και ας είναι στην ίδια ηλικία ή έχουν τα ίδια νοσήματα. Παίζουν ρόλο τα γονίδια;
Θα μας το πουν οι γενετιστές αυτό. Το μόνο σίγουρο που έχω να πω ως πνευμονολόγος είναι τούτο: Μην καπνίζετε! Έχετε κάνει τόσες θυσίες αυτόν τον καιρό, μένετε σπίτι, είναι ευκαιρία να κόψετε το τσιγάρο. Από εκεί και πέρα, παίζει τεράστιο ρόλο το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός. Και οι νοσηρότητες. Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό, έχουν και νοσήματα. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που και νεότεροι προσβάλλονται βαριά. Εμείς έχουμε στην κλινική από 43 χρόνων μέχρι 91, μία γιαγιά! Η οποία έχει πνευμονία αλλά είναι σε σταθερή κατάσταση. Ήταν σε ένα γηροκομείο στη Νέα Μάκρη, προσβλήθηκαν 13 ηλικιωμένοι και οι 10 μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία».
Για τα επόμενα χρόνια θα ζούμε με αυτόν τον ιό; Όπως ζούμε με τη γρίπη;
Δυστυχώς.
Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για τα επόμενα χρόνια;
Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα από το φθινόπωρο.
Τι άλλα νοσήματα είναι πολύ επιβαρυντικά για τον κορονοϊό;
Καρδιολογικά προβλήματα, το αναπνευστικό είναι συνδεδεμένο με αυτά. Επίσης διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα του θυρεοειδούς. Και βέβαια καρκίνος. Ένας άνθρωπος με καρκίνο είναι πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε λοίμωξη, είναι ανοσοκατασταλμένος.
Η πνευμονία που κάνει ο Covid-19 έχει κάποια ιδιομορφία σε σχέση με άλλες πνευμονίες;
Είναι αμφοτερόπλευρη πνευμονία, δηλαδή προσβάλλει και τους δύο πνεύμονες. Αυτό είναι το άσχημο.
Με τη ζέστη θα περιοριστεί ο ιός;
Το πιο σημαντικό είναι ότι από τον Μάιο και μετά στην Ελλάδα ο κόσμος δεν συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους όσο τον χειμώνα. Πίνει τον καφέ του έξω, τρώει έξω, έχει ανοιχτά τα παράθυρα, αυτά βοηθάνε στη μη διάδοση του ιού.
Πριν από τον Covid-19, τα καλοκαίρια πάθαινε πνευμονίες ο κόσμος;
Όχι τόσο όσο τον χειμώνα. Κάτι που ξέχασα να σας πω: Τα άτομα που προσβάλλονται από κορονοϊό είναι επιρρεπή να κάνουν θρομβώσεις. Για αυτό σε όσους έρχονται στο «Σωτηρία» τούς βάζουμε αντιπηκτική αγωγή προληπτικά. Είναι λόγος που ένας άνθρωπος μπορεί να πεθάνει.
Τι προφυλάξεις παίρνετε εσείς οι γιατροί; Έχετε όσα χρειάζεστε;
Εγώ είμαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 35 χρόνια! Όλα αυτά τα χρόνια το ΕΣΥ κρατήθηκε ψηλά, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια κυκλοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία και βλέπεις γιατρούς με άσπρα μαλλιά! Δυστυχώς δεν στελεχώθηκε το ΕΣΥ με νέους γιατρούς και αυτό είναι το αίτημά μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε στο ύψος του με τις υπερπροσπάθειες γερασμένων γιατρών! Λοιπόν, πρέπει να διοριστούν νέοι γιατροί. Και όχι να φεύγουν οι γιατροί μας στο εξωτερικό. Παλιά φεύγανε εργάτες, τώρα φεύγουν επιστήμονες στο εξωτερικό.
Πείτε κι άλλα.
Μας λένε ήρωες εμάς τώρα, κ. Σινάνογλου, αλλά θα ξεχαστούμε πολύ γρήγορα. Να φέρουν νέους γιατρούς διορισμένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, αρχίζουν να τελειώνουν μπλούζες και μάσκες, θα θέλαμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς.
Κάτι που ξέχασα να ρωτήσω: το ιικό φορτίο παίζει ρόλο στο πόσο βαριά νοσεί κάποιος;
Έχει σημασία και το βλέπουμε σε ασθενείς στην κλινική. Ενώ έχουν μείνει μέσα 14 μέρες και κάνουν το τεστ, σε κάποιους βγαίνει αρνητικό, αλλά σε κάποιους βγαίνει θετικό ακόμα! Και δεν μπορούν να φύγουν αν δεν βγει αρνητικό.
Γιατρέ, είμαι εντάξει. Τι θα θέλατε να πείτε για το τέλος;
Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην κλινική, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είμαστε όλοι μια ομάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ