Για τον Ολυμπιακό όλα θα είναι όπως πριν!
Μια κόντρα ανάλυση σε όσους λένε ότι μετά τη λήξη της πανδημίας τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν. Και ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να πάθει τίποτα καθώς είναι το πιο ισχυρό brand name της χώρας!
Διαβάζουμε και ακούμε πολλά απαισιόδοξα, μοιρολατρικά, δραματικά, τρομοκρατικά, ότι μετά την πανδημία ο κόσμος μας θα αλλάξει, τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο.
Είμαι άνθρωπος για πολλά απαισιόδοξος, όμως σε αυτήν την περίπτωση έχω εντελώς αντίθετη άποψη ορμώμενος από την Ιστορία που διδάσκει και από μελέτες περί ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά το σοκ -που θα κρατήσει για ένα χρόνο- και τα οικονομικά δεινά όλα θα γίνουν όπως πριν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε σχεδόν όλο τον πλανήτη.
Οι αλλαγές που θα γίνουν είχαν ήδη δρομολογηθεί να γίνουν, απλώς η πανδημία θα τις επισπεύσει. Παράδειγμα, στην εργασία από απόσταση, στον καλπασμό της ψηφιακής τεχνολογίας, στην τηλεϊατρική, στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνουν αυτά που θα γίνονταν, αλλά πιο γρήγορα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Όμως η φύση του ανθρώπου και οι ανάγκες του δεν θα αλλάξουν. Ο κόσμος θα ξαναφλερτάρει στα μαγαζιά, οι άνθρωποι θα ακουμπούν ο ένας τον άλλον, θα διασκεδάζουν, θα χορεύουν, θα ταξιδεύουν, και ο τουρισμός δεν θα πεθάνει, όπως και το real estate, που όλοι λένε ότι θα δεχτεί γερό χτύπημα. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ δουλεύει ο κόσμος από το σπίτι τόσο περισσότερο θα εκτιμάται η ανάγκη για ποιοτικό και ευρύχωρο σπίτι.
Όταν βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο όλα θα γίνουν όπως πριν. Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικός, γρήγορα συμβιβάζεται με τα δυσάρεστα και ξεπερνά τα σοκ. Η ανθρωπότητα έχει περάσει μέσα από πανδημίες ξανά και δεν άλλαξε, μέσα από πολέμους και δεν άλλαξε. Ο άνθρωπος θα συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε πριν με τον τρόπο που τα έκανε.
Ακόμα και μέσα στους Παγκόσμιους Πολέμους οι άνθρωποι διασκέδαζαν, ακόμα και στους εμφυλίους. Ο άνθρωπος ξεχνά εύκολα, ή τουλάχιστον απωθεί τα άσχημα από τη μνήμη του.
Οι Γερμανοί έκαψαν την Ελλάδα, έκαναν τρομερά εγκλήματα στην Κατοχή, και όμως πολλές χιλιάδες Έλληνες λίγα χρόνια μετά την Κατοχή πήγαν μετανάστες στη Γερμανία και βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της χώρας και στο γερμανικό οικονομικό θαύμα.
Οι Βούλγαροι ήταν ο «αιώνιος» εχθρός μας, είχαμε επί αιώνες πολεμικές συγκρούσεις και διεκδικήσεις εδαφών, αλλά ξεχάστηκαν όλα και οι σχέσεις μας είναι άριστες εδώ και πολλά χρόνια.
Η Γερμανία με τη Γαλλία έχουν μία συνεχή ιστορία πολέμων, ο Ντε Γκολ μάλιστα είχε αποκαλέσει τους Γερμανούς «έθνος τρελών, που ξέραμε εμείς οι Γάλλοι ότι θα μας επιτεθούν και πάλι» -κι όμως, τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες έχουν γίνει σχεδόν ένα στο πεδίο το οικονομικό, το πολιτικό, το γεωπολιτικό, είναι ο ευρωπαϊκός άξονας, η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης.
Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν με δύο πυρηνικές βόμβες την Ιαπωνία και έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις. Κι όμως, οι Ιάπωνες με τους Αμερικανούς μετά έγιναν σύμμαχοι και φίλοι για πολλά χρόνια έως σήμερα.
Ο άνθρωπος ξεχνά τα χειρότερα δεινά, μπορεί να αντέξει τα μεγαλύτερα προβλήματα και να τα βάλει πίσω του, να τα ξεπεράσει.
Ούτε για το ποδόσφαιρο ανησυχώ και φυσικά για τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός -σε εποχές που μάλιστα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο σήμερα, σε εποχές που δεν υπήρχε η καθολική διείσδυση στις μάζες μέσω τηλεόρασης και Ίντερνετ όπως σήμερα- πέρασε από πάρα πολλές δυσκολίες και δεν έπαθε τίποτα.
Ο Ολυμπιακός δοκιμάστηκε από οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες, ωστόσο παραμένει το πιο ισχυρό αθλητικό brand name της χώρας.
Και ο τουρισμός μας δεν θα πάθει τίποτα. Θα κλονιστεί πιθανόν αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα επανακάμψει δριμύτερος. Ο πλούτος της Ελλάδας είναι μοναδικός, δεν συγκρίνεται με καμιάς άλλης χώρας σε ό,τι αφορά το κλίμα, τις παραλίες, τη φιλοξενία, την ομορφιά του καλοκαιριού με τα πολλά νησιά που κρατούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την εικόνα της ούσα πιο «καθαρή» στο θέμα του κορονοϊού από τους ανταγωνιστές της.
Ακούω και διαβάζω ότι θα σταματήσουν διά παντός οι χειραψίες. Μπούρδες, από ανθρώπους που είτε δεν έχουν μελετήσει την ανθρώπινη ιστορία και την ανθρώπινη συμπεριφορά είτε δεν έχουν αίσθηση της πραγματικής ζωής, της ζωής στο πεζοδρόμιο, και είναι κλεισμένοι στον μίζερο κόσμο του γραφείου.
Η ανθρωπότητα πέρασε από πανούκλα όπου πέθαιναν ο ένας στους τρεις -και οι νέοι. Τα πτώματα στοιβάζονταν στους δρόμους, κυλούσαν στα ποτάμια και στις θάλασσες. Ο άνθρωπος όμως δεν άλλαξε.
Η τεχνολογία κάλπασε, η επιστήμη το ίδιο, αλλά ο άνθρωπος δεν άλλαξε. Επί αιώνες θέλει την ίδια τροφή, επί αιώνες θέλει τη συντροφικότητα, τους φίλους και τους εραστές, τον γάμο, την οικογένεια, την εργασία, τις επενδύσεις, τα ταξίδια, τα διαβάσματα, τη μόρφωση, την ενημέρωση.
Ο άνθρωπος πριν από 100 χρόνια πέρασε ταυτοχρόνως πανδημία (Ισπανική Γρίπη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως) εν μέσω Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κι όμως έπειτα από λίγα χρόνια όλα ήταν όπως πριν.
Όχι τίποτα δεν θα είναι ίδιο, αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει! Εφόσον σε ένα χρόνο έχει βρεθεί το εμβόλιο, σε δύο χρόνια όλα θα είναι όπως πριν.
Το ανθρώπινο γένος έχει μία μακρά ιστορία Σταύρωσης και Ανάστασης, έχει περάσει από πάρα πολλά, έτσι θα σταυρωθεί και τώρα αλλά θα αναστηθεί οπωσδήποτε.
Και όπως λέει ο Μπάφετ -το έχω ξαναγράψει αυτό: Κακή οικονομία, καλά νέα... Οι τολμηροί και αποφασιστικοί θα είναι οι νικητές. Αυτοί που έχουν πίστη στην ανθεκτικότητα και στις ικανότητες της ανθρώπινου γένους. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις, αυτή όμως είναι και η γοητεία της.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ