Ο γρίφος της υψηλής θνησιμότητας στην Ιταλία
Το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία, που κινείται στο 11%, έναντι 5% του διεθνούς μέσου όρου και μόλις 3,5% της Ελλάδας, προκαλεί φημολογία για απόκρυψη θανάτων στις άλλες χώρες ακόμα και στην Ελλάδα.
Πραγματικά το ιταλικό ποσοστό προβληματίζει ιδιαίτερα αποτελώντας ένα από τα μυστήρια της πανδημίας, λόγω του ότι εμφανίζεται τετραπλάσιο από το ανάλογο της Κίνας και εικοσαπλάσιο από το αντίστοιχο της Γερμανίας.
Τη λύση του γρίφου έδωσαν οι μαθηματικοί ερευνητές οι οποίοι επισήμαναν την ήπια εκδήλωση της εποχικής γρίπης στην Ιταλία. Αυτό συνεπάγεται ότι στη γειτονική χώρα οι ευπαθείς ομάδες προστατεύθηκαν από την επιδρομή της γρίπης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ όπου η αγριότητα της εποχικής γρίπης με πάρα πολλά θύματα, έχει μειώσει την ανάλογη δεξαμενή.
Ολυμπιακός: Παρέλαση στην Ευρωλίγκα!
Η συρρίκνωση του συνολικού αριθμού των θανάτων από γρίπη στην Ιταλία, δημιούργησε μια πολυπρόσωπη δεξαμενή ευπαθών ομάδων, τις οποίες αποδεκάτισε στη συνέχεια ο κορονοϊός. Κατά συνέπεια εάν οι αυξημένοι θάνατοι αντιπαραβληθούν με τον χαμηλό αριθμό νεκρών από την γρίπη (δραστικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο) δικαιολογούνται ικανοποιητικά για μία αναπτυγμένη χώρα που αντιμετωπίζει την επέλαση του COVID-19.
Ο ιός εμφανίστηκε στον ιταλικό βορρά στις αρχές Φεβρουαρίου, προκαλώντας στην Λομβαρδία περισσότερους από 12.000 θανάτους. Ο συντελεστής θνησιμότητας, ωστόσο από την εποχική γρίπη σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ήταν κατά 6% χαμηλότερος σε σχέση με τα κύματα προηγουμένων ετών, ενώ στην κεντρική και νότιο Ιταλία η μείωση φθάνει το 3%. Ίσως λοιπόν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της γρίπης θα πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση για το αίνιγμα του θανατικού στην Ιταλία από τον COVID-19.
Ο παρακάτω πίνακας πιστοποιεί πως οι θάνατοι σε ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών έως τα τέλη Μαρτίου φθάνουν ήδη τους ανάλογους από τα δύο προηγούμενα κύματα της εποχικής γρίπης (2018-2019) και προς το παρόν παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα των τριών παλαιοτέρων (2016-2017). Τα ιστορικά δεδομένα για τις επιδόσεις της Ιταλίας στις επιδημίες γρίπης επιτρέπουν την ερμηνεία του υπερβολικού αριθμού θανάτων από τον COVID-19.
Όσοι αμφισβητούν τα δεδομένα που δίδονται σε ημερήσια βάση από τις υγειονομικές αρχές με βάση το ιταλικό φαινόμενο, δεν έχουν παρά να ελέγξουν τον αριθμό των θανάτων που καταγράφεται στα ληξιαρχεία με χρονική υστέρηση μίας εβδομάδος και να τους αντιπαραβάλουν.