Οπλισμένοι με υπομονή
Σταδιακά θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα αθλητικά γεγονότα.
Όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιρόφιλοι νιώθουν σαν θηρία μέσα στο κλουβί, με αφορμή την καραντίνα στην οποία έχει τεθεί το άθλημα, μετά την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα μέτρα της κυβέρνησης και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και παράγοντες, φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές ρωτούν με αγωνία τι θα γίνει την επόμενη μέρα.
Ακόμα και οι… χαρτορίχτρες δεν έχουν απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγοι κάνουν διάφορες εικασίες. Σε περίπτωση που η καμπύλη ακολουθήσει συνεχόμενη πτωτική πορεία μέχρι το τέλος του μήνα, τότε ένα πιθανό σενάριο είναι να αρχίσει ΣΤΑΔΙΑΚΗ χαλάρωση των μέτρων.
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, η όλη διαδικασία θα γίνει σταδιακά και με μέτρο και δεν πρόκειται ο κόσμος να ξεχυθεί με τη μία στους δρόμους, γιατί έτσι θα χύσουμε την… καρδάρα με το γάλα. Με άλλα λόγια θα συνεχίσουμε να είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον, θα αποφεύγουμε τον συνωστισμό και τις άσκοπες μετακινήσεις και το «Μένουμε σπίτι» είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε «Τηρούμε τις σωστές αποστάσεις».
Το υπαλληλικό προσωπικό θα επιστρέψει στα γραφεία του, αλλά θα τηρούνται κανόνες ασφαλείας και υγιεινής. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα, όπου θα συνεχίσει να απαγορεύεται ο μεγάλος συνωστισμός.
Για μαζικές εκδηλώσεις, όπως το ποδόσφαιρο, δεν είναι τόσο ευοίωνες οι προβλέψεις. Ακόμη κι αν αρχίσουν και πάλι τα πρωταθλήματα, σε πρώτη φάση θα έχουμε αγώνες χωρίς θεατές και σίγουρα θα αργήσουμε πολύ να δούμε ασφυκτικά γεμάτες κερκίδες. Μάλιστα ίσως στα πρωταθλήματα των ΕΠΣ όλης της χώρας να πέσει άδοξα η αυλαία, καθώς θέλουν οχτώ και πλέον αγωνιστικές για τη λήξη του φετινού μαραθωνίου.
Σχολεία και πανεπιστήμια το πιθανότερο ίσως επιστρέψουν κατευθείαν για τις εξετάσεις. Κι αυτό γιατί η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας εγκυμονεί κινδύνους για την εξάπλωση του ιού. Ήδη με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες αποφασίστηκε η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους.
Για ταξίδια στην επαρχία, βόλτες στο βουνό, μπάνια και άλλα καλοκαιρινά σπορ οδηγός θα είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στο τέλος Απριλίου. Αν δεν φτάσουμε όπως η Γουχάν σε μηδενικά νέα κρούσματα, τα πράγματα θα καθυστερήσουν υπό τον φόβο διασποράς του ιού. Το ίδιο ισχύει και για αγκαλιές των παππούδων και γιαγιάδων στα εγγόνια τους. Εδώ μάλιστα ισχύει ότι μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο η εμβόλιο, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Κρυφή ελπίδα όλων είναι η επιστήμη να κάνει το θαύμα της, να βρουν οι ειδικοί αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο και η ομαλοποίηση της καθημερινότητάς μας να γίνει πιο γρήγορα και ολοκληρωτικά.
Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε μάσκες και γάντια όταν αυτό είναι αναγκαίο, να μη βήχουμε μπροστά στους άλλους, να μην κυκλοφορούμε αν έχουμε συμπτώματα βήχα ή ίωσης και να προστατεύουμε όσο μπορούμε τις ευπαθείς ομάδες