Κορονοϊός: Το Κατάρ παίζει επικίνδυνα «παιχνίδια» ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου
Την ώρα που ο κορονοϊός θερίζει οι αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να στριμώχνονται στα σημεία ανέγερσης σταδίων και υποδομών του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.
Μπορεί το Κατάρ να έχει εφαρμόσει κι εκείνο μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, τα οποία απαγορεύουν κάθε είδους συγκέντρωση πολλών ανθρώπων, ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Guardian», οι αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να στριμώχνονται στα σημεία ανέγερσης σταδίων και υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.
Με λιγότερες από χίλιες ημέρες να απομένουν πλέον έως το εναρκτήριο λάκτισμα στο προσεχές Μουντιάλ, οι εργάτες δηλώνουν ότι η δουλειά συνεχίζεται κανονικά, καθώς οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται με ανελέητο ρυθμό. Μπορεί κανείς να δει πολλά λεωφορεία με εργάτες που κατευθύνονται στα εργοτάξια, πριν αρχίσουν τις μακρές βάρδιές τους με ελάχιστους υγειονομικούς ελέγχους.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η απόσταση των δύο μέτρων είναι αδύνατο να τηρηθεί στα εργοτάξια του Κατάρ, όπου οι εργάτες διαβιούν σε στριμωγμένα εργατικά υπνωτήρια, συχνά μαζί με άλλους οκτώ ή δέκα ανθρώπους, και μεταφέρονται στη δουλειά με εταιρικά λεωφορεία όπου στοιβάζονται έως και 60 άτομα.
Το Κατάρ δεν έχει ακόμη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και σε ορισμένους τομείς η εργασία συνεχίζεται, αλλά οι χαμηλόμισθοι αλλοδαποί εργάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, με δεδομένο πόσο στενά συνεργάζονται με άλλους και διαμένουν στριμωγμένοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παρουσιαστούν για δουλειά, υποχρεωμένοι τόσο από τους εργοδότες όσο και από την επείγουσα ανάγκη για χρήμα που θα σταλεί στις οικογένειές τους στην πατρίδα.
«Ανησυχώ πολύ μήπως κολλήσω τον ιό, αλλά χρειάζομαι τα λεφτά», λέει στη βρετανική εφημερίδα ένας Κενυάτης οικοδόμος, που δεν εργάζεται σε έργο που αφορά το Μουντιάλ, αλλά δουλεύει στην Ντόχα 14 ώρες την ημέρα. Λέει ότι φοράει γάντια και μάσκα στη δουλειά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό: «Μόνο ο Θεός είναι αρκετός», πρόσθεσε.
Ένας εργάτης από το Νεπάλ, που συμμετέχει στην οικοδόμηση ενός πάρκινγκ αυτοκινήτων, λέει ότι πριν από κάθε βάρδια ελέγχεται η πίεσή του. «Χρησιμοποιώ μάσκα που αγόρασα ο ίδιος. Όσοι δεν έχουν μάσκα καλύπτουν το στόμα τους με κάποιο ύφασμα», δήλωσε.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Κατάρ έχει ξεπεράσει τα 500, με τη μεγάλη πλειονότητα να αφορά μετανάστες εργάτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον Περσικό Κόλπο μετά το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: kathimerini.gr