Κορονοϊός: Βούρκωσε ο Τσιόδρας όταν μίλησε για ηλικιωμένους και γονείς (vid)
Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατέβαλε προσπάθεια για να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν μίλησε για ηλικιωμένους και γονείς. Στα 530 τα συνολικά κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων 35 νέα.
Στα 530 κρούσματα συνολικά έφτασε ο απολογισμός του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ενημέρωσε το απόγευμα του Σαββάτου (21/3) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Εξ αυτών τα 35 είναι νέα κρούσματα, ενώ τα 98 χαρακτηρίστηκαν ως απροσδιόριστης πηγής, τα λεγόμενα και «ορφανά». Όσον αφορά τους νεκρούς στη χώρα μας, έχουν πλέον φτάσει στους 13, με 12 από αυτούς να είναι άνδρες και μία γυναίκα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έφτασε στα πρόθυρα δακρύων. Την ώρα που μιλούσε για τα θύματα του ιού και συγκεκριμένα για τους ηλικιωμένους και τους γονείς, βούρκωσε και χρειάστηκε μερικά δευτερόλεπτα για να ανακτήσει την ψυχραιμία του και να συνεχίσει την ενημέρωση.
Δείτε τη στιγμή συγκίνησης του κ. Τσιόδρα στο 5:41 του βίντεο:
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε:
«Εκατό ασθενείς νοσηλεύονται, από αυτούς 18 είναι διασωληνωμένοι. Είναι μια σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία. Η πλειονότητα των νοσηλευομένων, το 79%, έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 76 έτη. Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ύπουλο εχθρό.
Ο ιός δεν σέβεται σύνορα, ηλικίες, αλλά και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Μου έγραψε κάποιος γνωστός μου, πολύ σοβαρός επιστήμονας, πως κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας.
Η απάντηση που δίνω εσωτερικά, μέσα μου, και την αφήνω στην κρίση σας, είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες.
Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε και να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς. Όλοι είμαστε πολύτιμοι».