«Προτιμάτε φάρμακα με παρακεταμόλη», λέει ο Τσιόδρας - Τι είναι η παρακεταμόλη
Γιατί ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για φάρμακα με παρακεταμόλη για τον κορονοϊό- Που βρίσκουμε τη συγκεκριμένη ουσία, οι κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση
Η παρακεταμόλη είναι από χθες η ουσία που έμαθαν όλοι οι Έλληνες ακούγονται τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Ο κ. Τσιόδρας συστήνει να παίρνουν οι ασθενείς με πυρετό που βρίσκονται στο σπίτι φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, έκανε αυτήν την αναφορά μετά από ερώτημα δημοσιογράφων σχετικά με το αν επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων με αντιφλεγμονώδη δράση για τον κορονοϊό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Όλη η συζήτηση ξεκίνησε από την ανησυχία που προκλήθηκε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο ωστόσο διευκρίνησε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon.
Επίταξη φαρμάκων και μέσων προστασίας - Πρόστιμα €5.000 για όσους δεν υπακούν στα μέτρα
Όπως είπε, άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγω οι γαλλικές Αρχές.
«Καλό θα ήταν, με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας και να προμηθευτείτε κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη
Όσον αφορά την παρακεταμόλη, διαβάζουμε στη wikipedia, ότι η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη είναι φάρμακο με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, αλλά με ασθενείς αντιφλεγμονώδεις δράσεις, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς χωρίς να απαιτείται συνταγή γιατρού. Σε θεραπευτικές δόσεις έχει λιγότερες παρενέργειες απ' ό,τι η ασπιρίνη. Είναι διαθέσιμο με τα εμπορικά ονόματα Panadol, Depon (Ελλάδα), Apotel (Ελλάδα), Dolal (Ελλάδα), Algocit (Ελλάδα), Tylenol (ΗΠΑ) κτλ..
Κορονοϊός: Νόσησες, θεραπεύτηκες και μετά; Γιατί οι επιστήμονες ζητούν κολύμπι
Η ακεταμινοφαίνη δρα αναστέλλοντας τη σύνθεση προσταγλανδινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους και άλλους πόνους (πχ. στην αρθρίτιδα) και χρησιμοποιείται για τη ανακούφιση από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Σε συνδυασμό με οπιοειδή αναλγητικά, η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του έντονου πόνου, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος και η παρηγορητική θεραπεία των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης (π.χ. καφές, τσάι και ορισμένα κονσερβοποιημένα ποτά) θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη λήψη του συγκεκριμένου προϊόντος.
Πώς η Σιγκαπούρη νικά τον κορονοϊό αν και είναι δίπλα στην Κίνα
Οι κίνδυνοι
Η παρακεταμόλη είναι ασφαλής και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν παρενέργειες στις συνιστώμενες δόσεις (μέχρι 1000 mg σε μία δόση, 4000 mg την ημέρα). Παρόλα αυτά, η υπερδοσολογία παρακεταμόλης μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς προκαλεί εκτεταμένη βλάβη στο ήπαρ. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η χρόνια ηπατική νόσος και ο αλκοολισμός. Η υπερδοσολογία παρακεταμόλης είναι η κύρια αιτία οξείας ηπατικής βλάβης στον δυτικό κόσμο.