Κορονοϊός: Τι είναι το σχέδιο «Άρτεμις»
Το γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναλαμβάνει πλέον ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας το οποίο εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς πιθανόν και εντός της ημέρας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου που θα έχει εποπτικό ρόλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αποκάλυψε η «Καθημερινή».
Το πρώτο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Έχει ήδη δημιουργηθεί δεξαμενή 150 ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.
Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.
Την ίδια ώρα, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία –άμεσα– ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».
Αναλύοντας τα δεδομένα και ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Πηγή:eleftherostypos