Κορονοϊός: Τέλη Απριλίου το εμβόλιο σύμφωνα με την Κίνα!
Ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχει εξελιχθεί σε «πανδημία»
Στη δημιουργία του εμβολίου για τον νέο κοροναϊό έχουν ήδη προχωρήσει επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά του, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος λοιμώξεων, Yuen Kwok-yung.
Περί τα τέλη Απριλίου το πρώτο εμβόλιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ θα ξεκινήσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Την ίδια στιγμή οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH) άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, ένα έργο που θα διαρκέσει μήνες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της υγείας.
«Αρχίσαμε ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου στα NIH και μαζί με συνεργάτες», δήλωσε ο Άντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Ο Άντονι Φόσι συμφώνησε ότι είναι πιθανόν η επιδημία να υποχωρήσει προτού το εμβόλιο ετοιμαστεί, όπως συνέβη κατά την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου) το 2002-2003.
Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι, στη συνέχεια τρεις μήνες για να ληφθούν στοιχεία, προτού ενδεχομένως ξεκινήσει μια κλινική δομική Φάσης ΙΙ σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, είπε ο γιατρός.
Αλλά «προχωράμε σαν να πρέπει να αναπτύξουμε το εμβόλιο», είπε. «Εξετάζουμε το χειρότερο από τα σενάρια, στην περίπτωση που αυτό γίνει μια μεγαλύτερη επιδημία».
Αυστραλοί επιστήμονες καλλιέργησαν εργαστηριακή εκδοχή του κοροναϊού
Ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.
Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ έχουν έτοιμο το εμβόλιο
Στη δημιουργία του εμβολίου για τον νέο κοροναϊό έχουν ήδη προχωρήσει επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο θα χρειαστούν χρόνο για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά του, όπως ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος λοιμώξεων, Yuen Kwok-yung.
«Έχουμε ήδη αναπτύξει το εμβόλιο, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να το δοκιμάσουμε σε ζώα», δήλωσε ο καθηγητής χαρακτηριστικά.
Αυτό που αρκέστηκε να πει, είναι πως θα χρειαστούν λίγοι μήνες για τα ζώα και τουλάχιστον ένας χρόνος για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, πριν θεωρηθεί πως είναι κατάλληλο για χρήση.
Αναζητούν εθελοντές για το εμβόλιο του κοροναϊού
Το ποσό των 4.000 ευρώ δίνει εταιρεία σε 24 εθελοντές προκειμένου να μολυνθούν με τον κοροναϊό ώστε να συμβάλουν στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του ιού.
Η Hvivo, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα καραντίνας σε εργαστήριο στο ανατολικό Λονδίνο είναι μία από τις είκοσι εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς που παίρνουν μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τους Times o στόχος των ερευνητών είναι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που από τον επόμενο χειμώνα θα μπορεί να χορηγηθεί ώστε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και κυρίως όσους συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Στις ΗΠΑ η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) χρηματοδοτεί τέσσερα ερευνητικά προγράμματα για εμβόλια ανάμεσα στα οποία ένα που διεξάγεται από τη Moderna, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας έξω από τη Βοστόνη. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία Glaxo Smith Kline, που συνεργάζεται με την κινεζική Clover Biopharmaceuticals έχει επίσης μπει στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από είκοσι ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι έρευνες πάνω στο εμβόλιο ξεκίνησαν σε παγκόσμιο επίπεδο όταν τον Ιανουάριο η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα τα γενετικά δεδομένα του ιού. Η Cepi αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προσπάθειας καθώς το κόστος της συνδρομής της ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι The Times, η εμπλοκή βρετανικών εταιρειών όπως η Hvivo κρίνεται απαραίτητη.
Το σχέδιό της, να δοκιμάσει έναν λιγότερο ισχυρό ιό συγγενή του Covid-19, έπεσε στην αντίληψη κινεζικών φαρμακευτικών που συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν τη μελέτη. Ο Cathal Friel, διευθυντής της Open Orphan, μητρικής εταιρείας της Hvivo ανακοίνωσε πως η μελέτη τοποθετεί την εταιρεία το μέτωπο ενάντια στη μάχη κατά του ιού.
Η Hvivo, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των The Times, μόλις εξασφαλίσει έγκριση από τις βρετανικές Αρχές, θα ξεκινήσει τις δοκιμές. Έως και 24 άτομα θα κρατούνται σε καραντίνα στο εργαστήριο της Hvivo στο Ανατολικό Λονδίνο όπου και μολυνθούν με δύο κοινά στελέχη κοροναϊού, τα 0C43 και 229E, από την ίδια οικογένεια ιών, που όμως προκαλούν ήπια αναπνευστική νόσο. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει σε ερευνητές και φαρμακευτικές να πραγματοποιήσουν έρευνες για τους ιούς και τα φάρμακα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. «Αν δουλέψει για τον δικό μας μικρό ιό είναι πιθανόν να δουλέψει και στον πραγματικό κόσμο», αναφέρει ο Oxford ενώ επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα αισθανθούν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Πριν πραγματοποιηθούν τα πειράματα οι συμμετέχοντες θα ερωτηθούν για το ιατρικό τους ιστορικό, και θα υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος, ούρων και καρδιάς. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί που εισέρχονται στο δωμάτιο θα πρέπει να φορούν τα απαραίτητα ρούχα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες δεν θα είναι σε θέση να ασκηθούν ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους. Τα τρόφιμα που θα τρώνε θα ελέγχονται αυστηρά.