Πέθανε ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, πέθανε σήμερα Τρίτη (25/2) σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.
Διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 έως και το 2011, όταν και αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά tο κύμα διαδηλώσεων που έγινε γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη». Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Προ λίγων ημερών ο γιος του είχε γνωστοποιήσει πως νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως τόνιζε ο αιγυπτιακός Τύπος, ο 91χρονος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στις 24 Ιανουαρίου.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
«Ο Μουμπάρακ εκδιώχθηκε από μία λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011. Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο αυταρχικά από το 1981 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2011», ανέφερε ο γιος του, Αλαά Μουμπάρακ, μέσω Twitter.
Ποιος ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ
Γεννήθηκε το 1928 και εντάχθηκε στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας ως έφηβος για να διαδραματίσει τελικά καθοριστικό ρόλο στην αραβο-ισραηλινή σύρραξη του 1973. Έγινε προέδρος λιγότερο από μία δεκαετία αργότερα, μετά τη δολοφονία του Σαντάτ και είχε καθοριστικό ρόλο και στην ειρηνευτική διαδικασία.
Όπως επισημαίνει το BBC αν και άνθρωπος του στρατού, καθόλη τη διάρκεια της θητείας του τήρησε τη δέσμευση της χώρας τους στην ειρήνη και διατήρησε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του, προστατεύοντας βασικά δικαιώματα των γυναικών, που σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν ήταν καθόλου αυτονόητα.
Ωστόσο παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έλαβε η Αίγυπτος κατά την θητεία του, η διαφθορά ήταν εκτεταμένη, ενώ ανεργία και φτώχεια συνέχιζαν να αυξάνονται. Η λαϊκή αγανάκτηση κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2011, ύστερα από παρόμοιες διαδηλώσεις στην Τυνησία.
Το 2012 ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνέργια στη δολοφονία 900 διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την εξέγερση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του καταδικάστηκαν και για διαφθορά. Οι πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του αναιρέθηκαν και αφέθηκε ελεύθερος το 2017.
Περίπου ένα χρόνο μετά την πτώση του, αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι, στις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου. Ο νέος πρόεδρος έμεινε για λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία. Πρώτα ήρθαν οι μαζικές διαδηλώσεις και μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην εξουσία τον Σίσι.