Κλειστό το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα φοιτητές τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε αυτό της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε τους λόγους της πορείας.
Κατά της κατάργησης του ασύλου και την δεδηλωμένη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να επαναφέρει το ν+2 στον χρόνο περάτωσης σπουδών, καθώς επίσης και τη βάση εισαγωγής, διαμαρτύρονται φοιτητές από 16 φοιτητικούς συλλόγους των πανεπιστημίων της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης.
Κάνουν λόγο για «σαρωτική επίθεση» της κυβέρνησης στην Παιδεία, ειδικά μέσω του ν+2 και της διαγραφής φοιτητών και προειδοποιούν ότι με τις αλλαγές που προωθούνται οι φοιτητές θα οδηγηθούν στο περιθώριο της κοινωνίας.
Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και στην Πανεπιστημίου και τους γύρω δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Καταλήψεις και πορεία διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη:
Να μην προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αφορά στη θέσπιση ενός νέου νόμου-πλαισίου για τα ανώτατα ιδρύματα, να επανέλθει η ρύθμιση για το ακαδημαϊκό άσυλο στο καθεστώς προ των ψηφισθέντων -τον περασμένο Αύγουστο- αλλαγών στη σχετική διάταξη (Άρθρο 64 - Νόμος 4623/2019), καθώς και να αποσυρθούν οι επιμέρους διατάξεις για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι Τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Σε εφαρμογή αποφάσεων συνελεύσεων των συλλόγων τους, φοιτητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Καμάρα και πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
«Σήμερα κάνουμε καταλήψεις και πορεία. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στο υπουργείο αλλά και στις πρυτανείες, προκειμένου να βγάλουν καταδικαστικές αποφάσεις και να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συλλόγου Φιλολογίας, Σωτήρης Β., διευκρινίζοντας πως στην κινητοποίηση με καταλήψεις και αποφάσεις Συλλόγων συμμετέχουν η Αρχιτεκτονική, το Ιστορικό- Αρχαιολογικό και το Φιλολογικό και στην πορεία το Γαλλικό, το Μουσικό, η Πληροφορική και η Ιατρική.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ