Kαρκίνος μαστού: Νέα φάρμακα αυξάνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης
Μία νέα κατηγορία φαρμάκων φαίνεται πως ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου.
Μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της PARP, που επί της ουσίας επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA, και προς το παρόν έχουν ένδειξη για κακοήθεια ωοθήκης και προστάτη, φαίνεται πως ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου γενικότερα.
Την ίδια ώρα η ανοσοθεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος στη φαρέτρα των γιατρών, για όλο και περισσότερες μορφές της ασθένειας, ενώ το μελάνωμα και ο μεταστατικός καρκίνος μαστού, που παλαιότερα σήμαιναν λίγο χρόνο ζωής, πλέον, με τις νέες θεραπείες αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Για τις σπουδαίες αυτές εξελίξεις οι οποίες ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO 2019) που έγινε 27/9-1/10 στη Βαρκελώνη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ογκολόγος-παθολόγος, επίκουρος καθηγητής ογκολογίας στο Northwestern University των ΗΠΑ, Ηλίας Αθανασιάδης.
Για τον ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο μαστού μία κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της κυκλίνης, φαίνεται να χαρίζουν στις ασθενείς περισσότερα χρόνια ζωής. «Πλέον οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν για μακρύ διάστημα τη χημειοθεραπεία, και όταν λέμε μακρύ διάστημα, εννοούμε αρκετά χρόνια.
Για παράδειγμα μία γυναίκα με ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο, μπορεί να πάρει μία θεραπεία και να πάει τόσο καλά, που η επόμενη επιδείνωση να έρθει μετά από αρκετά χρόνια. Δεν έχει πια την επιδείνωση μέσα σε λίγους μήνες, όπως με τα παλιά ορμονικά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα, ενώ έχει μεταστατικό καρκίνο (πχ οστά ή συκώτι) ξαναγυρίζει στη ζωή της, παίρνει μία θεραπεία με μικρή τοξικότητα και σχεδόν το ξεχνάει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ