Έτσι θα γίνει η παραλιακή ζώνη του Ελληνικού
Τη νέα εικόνα που θα αποκτήσει η παραλιακή ζώνη του Ελληνικού, ουσιαστικά η «βιτρίνα» του επενδυτικού σχεδίου, περιγράφει η νέα κοινή απόφαση που έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κυριαρχούν η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το ενυδρείο που θα κατασκευαστεί μέσα στη θάλασσα και το νέο καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Κεντρικό στοιχείο η σημερινή παραλία, η οποία θα συνδέεται και απευθείας με τον χώρο του πρώην αεροδρομίου μέσω του υπογειοποιημένου τμήματος της λεωφόρου Ποσειδώνος.
Το παραλιακό μέτωπο χωρίζεται σε τρεις περιοχές: η συγκεκριμένη κοινή απόφαση, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», αφορά τη «γειτονιά μαρίνας Αγίου Κοσμά» και τη «γειτονιά ενυδρείου Αγίου Κοσμά». Ενα τρίτο παραλιακό κομμάτι, το βορειότερο, θα περιλαμβάνεται στις προς πολεοδόμηση περιοχές, καθώς θα περιέχει κατοικίες.
Ολυμπιακός: Η προπόνηση του Τσικίνιο και η Λαμία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις του σχεδίου σε σχέση με το ενυδρείο. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σε επίχωση (περίπου 19.400 τ.μ.) μέσα στη θάλασσα και θα καταλαμβάνει συνολικά έκταση 30 στρεμμάτων. Σε αντιστοιχία με το κυματοειδές περίγραμμα του ενυδρείου θα βρίσκονται, μέσα στη θάλασσα, τα έργα προστασίας του. Από το ενυδρείο ξεκινά η μεγάλη (υφιστάμενη) παραλία, μήκους 900 μέτρων.
Η ακτή θα εμπλουτιστεί με άμμο και χαλίκι, ενώ για την προστασία της από τους κυματισμούς θα κατασκευαστεί πρόβολος στο νότιο άκρο της και δύο ύφαλοι μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση 180 μέτρων από τη στεριά. Στο νότιο άκρο της παραλίας, επί του προβόλου, θα κατασκευαστεί μια τεράστια κυκλική πισίνα (διαμέτρου 85 μέτρων), ουσιαστικά μέσα στη θάλασσα. Γενικά, η περιοχή του ενυδρείου καταλαμβάνει έκταση 122 στρεμμάτων. Σε αυτή η δόμηση θα είναι πιο περιορισμένη, φθάνοντας τα 24.500 τ.μ. Εκτός από το ενυδρείο, θα περιλαμβάνει και μια κτιριακή ενότητα με χρήσεις αναψυχής.
Βορείως του ενυδρείου θα κατασκευαστεί ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών, που θα καταλαμβάνει 12,7 στρέμματα στην ξηρά και 55 στρ. στη θάλασσα. Το καταφύγιο θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 113 σκάφη, εκ των οποίων τα 12 των 15-18 μέτρων. Εκεί η περιοχή θα αλλάξει πρόσωπο: για να συμβεί αυτό θα κατεδαφιστεί ο υφιστάμενος μώλος και θα επιχωθεί η θάλασσα σε έκταση 3,7 στρεμμάτων, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι δραστηριότητες του ΝΑΟΕ. Ο νέος, προσήνεμος μώλος θα έχει καμπύλη μορφή και συνολικό μήκος 310 μέτρα – μάλιστα για την κατασκευή του θα εξεταστεί η δυνατότητα επανάχρησης των ογκόλιθων του παλιού μώλου, αν είναι σε καλή κατάσταση. Εσωτερικά ο μώλος θα έχει 6 πλωτές προβλήτες των 40 μέτρων, στις οποίες θα μπορούν να δένουν τα πλοία. Μπροστά από το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα υπάρχει ένα κτίριο 300 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες λειτουργίας του καταφυγίου.
Οσον αφορά την παραλιακή ζώνη βορείως της περιοχής του ενυδρείου και το καταφύγιο σκαφών, μπροστά από την περιοχή κατοικίας, θα υπάρξει εμπλουτισμός της ακτής, θα επεκταθεί η υφιστάμενη ναυταθλητική εγκατάσταση, ώστε να εξυπηρετεί τουλάχιστον 70 μικρά σκάφη, ενώ η μικρή παραλία (μήκους 60 μέτρων), που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στο ναυταθλητικό λιμάνι και στο τουριστικό καταφύγιο, θα «καταργηθεί».
Νότια της περιοχής του ενυδρείου βρίσκεται η περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η οποία καταλαμβάνει έκταση 334 στρεμμάτων. Σε αυτή θα χτιστούν έως 66.900 τ.μ. (μέγιστος συντελεστής 0,30, μέγιστη κάλυψη 30%, μέγιστο ύψος κτιρίων 16 μέτρα). Στο εσωτερικό μέτωπο της μαρίνας, σε έκταση 212 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί μια περιοχή με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (λ.χ. καταστήματα, χώροι εστίασης).
Στα δύο άκρα της μαρίνας, στον «βραχίονα» και στο βόρειο άκρο της, θα δημιουργηθούν τρεις ενότητες κτιρίων, οι οποίες θα έχουν ανάλογες χρήσεις. Οι δύο περιοχές θα έχουν ανοιχτούς χώρους (η πρώτη 122 στρέμματα και η δεύτερη 65 στρέμματα), στους οποίους επιτρέπονται μόνο προσωρινές κατασκευές, παιδότοποι, διάδρομοι βάδην, υπαίθρια όργανα άθλησης, υπαίθρια έργα τέχνης κ.λπ.