Εορτολόγιο-Αγίου Πνεύματος: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου
Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Δευτερα 17 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος γιορτάζουν οι Iσμαήλ, Ισμαήλης, Ισμαήλος, Σμαήλης, Σμαήλος, Μαήλης, Μαήλος, Φήλιξ, Φίληξ, Φίλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη, Φηλικίτη, Τριάδα, Τριάς, Κορίνος, Κόρη, Κορίνα.
Φέτος είναι η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική διδασκαλία, το Άγιο Πνεύμα είναι μία από τις τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή του ενός και μοναδικού Θεού, ομοούσιο (δηλαδή μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη) με τον Πατέρα και τον Υιό. Επομένως το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, που «συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και τον Υιό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Με αυτή τη βάση, μία ιδιότητα του Αγίου Πνεύματος που αναφέρεται συχνά στην Αγία Γραφή, είναι ότι αποτελεί τη θεία δύναμη που ενέπνευσε τους προφήτες να προφητεύσουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού και τα Πάθη του. Εντονότερα ωστόσο παρουσιάζεται το Πνεύμα του Θεού στην Καινή Διαθήκη: Κατά τη Βάπτιση του Χριστού, όπου εμφανίζεται με τη μορφή περιστεριού, ενώ συγχρόνως ακούγεται η φωνή του Θεού-Πατέρα (Θεοφάνια), αλλά και στην Πεντηκοστή ως μία «Θεία Ενέργεια» που εμπνέει τους μαθητές του Χριστού να μιλούν διάφορες γλώσσες. Από τον Ιησού Χριστό το Άγιον Πνεύμα αποκαλείται και Παράκλητος.
Είναι η 168η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης
Εθνική Εορτή της Ισλανδίας για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Δανία το 1944.
Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:01 και δύει στις 20:49 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 47 λεπτά. Σελήνη 15 ημερών.
Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:
- Μαρτύρων Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ, των αδελφών (†362)
- Ισαύρου διακόνου, του εξ Αθηνών και εν Απολλωνία Ηπείρου αθλήσαντος (†γ΄αι.) και των συν αυτώ Βασιλείου και Ιννοκεντίου των Αθηναίων μαρτύρων († γ΄αι.)
- Ερμείου, Περεγρίνου πρεσβυτέρου, Φήλικος και Φιλονείδους, επισκόπου Κουρίου Κύπρου
- Οσίων Βησσαρίωνος, Ιωσήφ του αναχωρητού, Πίωρ και Υπατίου του εν Ρουφιανιαναίς