Νεοζηλανδοί χορεύουν Haka στο καταφύγιο Πλατανιά! (vid)
Eγγόνια των Νεοζηλανδών Μαορί, των οποίων οι παππούδες ήταν στον Πλατανιά στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, βρέθηκαν στο καταφύγιο Πλατανιά και χόρεψαν Haka!
Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά τον Μάιο του 1941 και τη μάχη της Κρήτης, Νεοζηλανδοί βρέθηκαν στο καταφύγιο και το μουσείο Πλατανιά και χόρεψαν τη διάσημη "Haka", στη μνήμη των Μαορί παππούδων τους, που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
1941: ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΟΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Το 28ο Τάγμα της Νέας Ζηλανδίας, ή το Τάγμα των Μαορί, όπως είναι ευρύτατα γνωστό, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1939. Αρχικά αποτελείτο από εθελοντές Μαορί στρατιώτες με Πάκηχα (λευκούς) αξιωματικούς, συνολικά περίπου 1000 άντρες. Μετά τη βασική εκπαίδευση σε στρατόπεδα της Νέας Ζηλανδίας, το Τάγμα ταξίδεψε στην Αγγλία στα μέσα του 1940. Μετατέθηκε στη Μέση Ανατολή το Γενάρη του 1941 και εκεί συμπληρώθηκε με ακόμη 300 άνδρες. Το Μάρτη του 1941 πάλι μετατέθηκε στο μέτωπο, στην Ελλάδα, όπου αντιμετώπισε τον εχθρό για πρώτη φορά το Πέρασμα της Πέτρας.
Ακολούθησε η εξοντωτική οπισθοχώρηση, που κατέληξε στην Κρήτη όπου με έξι άλλα τάγματα της Νέας Ζηλανδίας, με δυνάμεις της Αγγλίας, της Αυστραλίας και της Ελλάδος καθώς και τον ηρωικό λαό της Κρήτης, συμμετείχε στην ιστορική Μάχη της Κρήτης. Αρχικά το Τάγμα των Μαορί κατείχε θέσεις στην περιοχή Πλατανιά, που αντιμετώπισε την Γερμανική εισβολή από αέρος στις 20 Μαΐου 1941. Μετά από 2 μέρες συμμετείχε στην αντεπίθεση στο στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Μάλεμε και ακολούθησαν σφοδρές μάχες στην περιοχή του Γαλατά. Στις 27 Μαΐου, κατά την οπισθοχώρηση μαζί με τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις, και αφού χόρεψαν το «χάκα» (πολεμικός χορός των Μαορί), πραγματοποίησαν την πασίγνωστη αντεπίθεση, με ξιφολόγχες, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθούν αρκετοί Γερμανοί ούτως ώστε να αναγκασθούν σε προσωρινή οπισθοχώρηση.
O ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ "ΗΑΚΑ"
Η ιστορία του χορού ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν, στις φυλές των Μαορί και δεν είναι αυστηρά πολεμικός χορός. Οι πολεμιστές συνήθιζαν να τον χορεύουν πριν από τις μάχες με σκοπό κυρίως να εκφοβίσουν τον αντίπαλο και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Όμως ο χορός χρησιμοποιούνταν και αλλού, όπως σε εορτασμό μιας νίκης, με σκοπό να τιμήσουν τους αρχηγούς των φυλών, τους καλεσμένους τους ή και τους νεκρούς.
Ο πολεμικός χορός ονομάζεται «peruperu haka» όπου οι πολεμιστές βγάζουν κραυγές, πηδούν όσο πιο ψηλά μπορούν και επιδεικνύουν τους μυς τους. Ακόμα, τα πρόσωπά τους είναι συνοφρυωμένα και πολλές φορές βγάζουν έξω τις γλώσσες τους. Υπάρχουν εκατοντάδες εκδοχές του χορού, με τον πιο γνωστό που χρησιμοποιείται στον αθλητισμό να είναι ο «ka mate».
Σύμφωνα με την παράδοση των Μαορί, ο Θεός Ήλιος Τάμα-νουί-το-ρα είχε δυο γυναίκες. Η μία συμβόλιζε το καλοκαίρι και η άλλη τον χειμώνα. Το παιδί που γεννήθηκε από την γυναίκα που συμβόλιζε το καλοκαίρι ονομάστηκε Τάνε – ρόρε και αυτός θεωρείται πως έδωσε την έμπνευση για τον χορό που γίνεται κάποιες φορές προς τιμήν του.
πηγή: http://mar-mus-crete.gr