Στους 290 οι νεκροί από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
Οκτώ συλλήψεις - Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης
Στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες ανήλθε ο απολογισμός των θυμάτων από το μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκαν ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών σε καθολικές εκκλησίες και ξενοδοχειακές μονάδες στη Σρι Λάνκα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας.
Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίαση θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στο μεταξύ, αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο κι εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων. Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αυτοσχέδια βόμβα βρέθηκε αργά χθες βράδυ σε δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο τερματικό του αεροδρομίου, που παραμένει ανοικτό - υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής.
Οι πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, περί τις 8.30 - 9.00 τοπική ώρα σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες όπου ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι έγιναν συγκεκριμένα η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.
Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έπληξε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων ήταν δεκάδες ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Κινέζοι και Αμερικανοί. Η Ινδία επίσης γνωστοποίησε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της.
Οκτώ συλλήψεις - Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε οκτώ άτομα έχουν συλληφθεί. Ο ίδιος ανέφερε πως τα ονόματά τους δείχνουν πως είναι «ντόπιοι» αλλά οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχουν «σχέσεις με το εξωτερικό». Ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πληροφορίες» για τον κίνδυνο επιθέσεων.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Πατζίθ Τζαγιασουνταρά, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δέκα ημέρες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έλαβε από «υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού», κατά τις οποίες μια ισλαμιστική οργάνωση, η NTJ (National Thowheeth Jama'ath), σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Η οργάνωση αυτή ήταν ως χθες γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.
Ως το 2009, η Σρι Λάνκα μαστιζόταν από εμφύλιο πόλεμο που κράτησε δεκαετίες. Σε αυτόν αναμετρώνταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και αυτονομιστές μειονοτικοί Ταμίλ. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα στη βουδιστική σινχαλέζικη κοινότητα, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, και τη μουσουλμανική μειονότητα. Την περασμένη χρονιά, οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 ημέρες για να βάλουν τέλος στα επεισόδια και τις επιθέσεις εναντίον μειονοτικών μουσουλμάνων στο κεντρικό τμήμα της νήσου.
Το 2017, η εθνική συμμαχία ευαγγελικών χριστιανών της Σρι Λάνκα κατέγραψε περίπου 100 περιστατικά επιθέσεων ή ενεργειών εναντίον των χριστιανών στο νησί, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: naftemporiki.gr