Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση: Οι ήρωες των γηπέδων, ήρωες στην Κατοχή
Ο Δήμος Ν. Ιωνίας διοργάνωσε την εκδήλωση Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση με αφορμή τα 75 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας...
Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας για τα 75 χρόνια του Μπλόκου της Καλογρέζας (15/3/1944) και την εκτέλεση των 22 Ελλήνων πατριωτών από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα.
Η εκδήλωση είχε θέμα «Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση» και ομιλητές ήταν οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος, Γιάννης Γεωργάκης, Κώστας Χαλέμος με συντονιστή τον Κώστα Αρβανίτη.
Στην εισήγησή του ο Νάσος Μπράτσος ανέλυσε πως και γιατί υπήρξε το έδαφος για αθλητισμό στην κατοχή. Μίλησε για τη συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης του από Χίτλερ, Μουσολίνι, Μεταξά προκειμένου να περάσουν μέσω του αθλητισμού αντιλήψεις διαίρεσης σε ανώτερες και κατώτερες φυλές και να δείξουν ότι τα καθεστώτα τους είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά.
Ο Γιάννης Γεωργάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε εξωαγωνιστικές δράσεις αλλά και σε μάχες με την ιδιότητα του μαχητή του ΕΛΑΣ (Νίκος Γόδας στη Μάχη της Ηλεκτρικής, εκτελέστηκε το 1948, Ανδρέας Μουράτης, Μιχάλης Αναματερός του που σκοτώθηκε στη μάχη των Εξαρχείων το Δεκέμβριο του 1944, όλοι του Ολυμπιακού). Μίλησε ακόμη για την Ένωση Ελλήνων Αθλητών που διοργάνωνε αγώνες με στόχο την ανύψωση του ηθικού των κατακτημένων, αλλά και τη συγκέντρωση βοήθειας για ασθενείς αθλητές.
Ο Κώστας Χαλέμος, μέσα από το βιβλίο του, Σαν πουλιά τα τουφεκάν και μέσα από μια ανέκδοτη ηχογραφημένη μαρτυρία, ανέδειξε τα γεγονότα του Μπλόκου της Καλογρέζας και πως βίωσαν αυτά δυο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο συνοικισμός, ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, 25 χρόνων τότε, και ο Βαγγέλης Πανάκης, παιδί ακόμη, 11 χρονών.
Παράλληλα σε διπλανή αίθουσα λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας.