Το φιλί «στο στόμα» του Πάπα με τον Μεγάλο Ιμάμη του αλ Άζχαρ – Μήνυμα ενάντια στο θρησκευτικό μίσος
Με ένα φιλί «στο στόμα», σύμφωνα με το Russia Today, έστειλαν μήνυμα φιλίας ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μεγάλος Ιμάμης του αλ Άζχαρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταδικάζοντας το θρησκευτικό μίσος και τις κάθε μορφής διακρίσεις.
Μία προσεκτικότερη εξέταση της φωτογραφίας βέβαια αποκαλύπτει ότι το φιλί πιθανότατα δεν ήταν «στο στόμα», σε κάθε περίπτωση όμως επρόκειτο για μία πολύ στενή επαφή, αποφασιστικό μήνυμα αγάπης σε μια εποχή που το μίσος και οι έριδες αποκτούν και θρησκευτική χροιά.
Τόσο ο πάπας όσο και ο μεγάλος ιμάμης του αλ Άζχαρ καταδίκασαν κάθε διάκριση εις βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων και ζήτησαν να υπάρξει αδελφοσύνη σε ένα κείμενο που υπέγραψαν τη Δευτέρα το απόγευμα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο ποντίφικας, ντυμένος στα λευκά, και ο σουνίτης μεγάλος ιμάμης, ο σεΐχης Άχμεντ αλ Τάγεμπ, ντυμένος στα μαύρα, εμφανίστηκαν δίπλα δίπλα στο μεγάλο τέμενος Ζάγεντ, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, και στη συνέχεια αγκαλιάστηκαν στη σκηνή της διαθρησκευτικής διάσκεψης υπό μια βροχή φύλων ελιάς.
Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε σήμερα την ιστορική του επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μια λειτουργία σε ανοικτό χώρο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα αυτή όπου η χριστιανική θρησκεία είναι ανεκτή εφόσον η πρακτική της γίνεται διακριτικά.
Αναμένοντας την άφιξη του ποντίφικα χιλιάδες πιστοί κρατώντας μικρές κίτρινες και λευκές σημαίες, τα χρώματα του Βατικανού, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές ότι τον είδαν να εισέρχεται στο στάδιο. «Πάπα Φραγκίσκε», φώναξαν, ενώ ο ποντίφικας σταμάτησε για να χαιρετίσει δύο κοριτσάκια που έτρεξαν προς το μέρος του.
Νωρίς το πρωί περισσότερα από 2.000 λεωφορεία μετέφεραν δωρεάν πιστούς από όλη τη χώρα στο Αμπού Ντάμπι για τη λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) σε στάδιο.
Ένας από τους διοργανωτές έκανε λόγο για περίπου 170.000 ανθρώπους, μια άνευ προηγουμένου δημόσια συγκέντρωση για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσα και έξω από το Zayed Sports City, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας. Πριν από την έναρξη της λειτουργίας είχε ανακοινωθεί ότι έχουν πωληθεί 135.000 εισιτήρια.
Περισσότερο από το 85% των κατοίκων των Εμιράτων είναι αλλοδαποί, με τους Ασιάτες να αποτελούν περίπου το 65% αυτών. Περίπου ένα εκατομμύριο καθολικοί ζουν στα Εμιράτα, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν ένας κάτοικος στους δέκα είναι καθολικός. Στη χώρα υπάρχουν επίσης οκτώ καθολικές εκκλησίες, οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν μια πιο μετριοπαθή εκδοχή του ισλάμ και ανέχονται την ύπαρξη χριστιανικών χώρων λατρείας στους οποίους συχνάζουν αλλοδαποί, με την προϋπόθεση ότι θα είναι διακριτικοί και θα αποφεύγουν τον προσηλυτισμό. Ωστόσο δεν επιτρέπονται οι δημόσιοι εορτασμοί και γι’ αυτό η σημερινή λειτουργία αποτελεί εξαίρεση.
Ο πάπας Φραγκίσκος, που έφτασε στη χώρα την Κυριακή έπειτα από πρόσκληση του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπού Ντάμπι, εκφώνησε χθες Δευτέρα ομιλία ενώπιον αξιωματούχων διάφορων θρησκειών στη διάρκεια της οποίας ενθάρρυνε τα Εμιράτα να «συνεχίσουν τον δρόμο τους» και να εξακολουθήσουν να εγγυώνται την ανεξιθρησκία, κάνοντας λόγο για «ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Παράλληλα ο πάπας υπογράμμισε την ανάγκη της «θρησκευτικής ελευθερίας», ενώ ζήτησε από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να διασφαλίσουν «τα ίδια δικαιώματα υπηκοότητας» για τους ανθρώπους «κάθε θρησκείας».
topontiki.gr