Ζελένσκι: «Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη στην Ουκρανία»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει τη θέση του αν αυτό σημαίνει ειρήνη στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: «Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη στην Ουκρανία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει τη θέση του αν αυτό σημαίνει ειρήνη στην Ουκρανία. Παράλληλα σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανταλλάξει την αποχώρησή του με την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Ναι, είμαι πρόθυμος (να παραιτηθώ) αν είναι για την ειρήνη της Ουκρανίας ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι ήθελε να δει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περισσότερο ως εταίρο της Ουκρανίας, παρά ως απλό διαμεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Θέλω πραγματικά να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαμεσολάβηση… αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι «στο τραπέζι», αλλά δεν ξέρει πώς «θα τελειώσουν» αυτές οι συζητήσεις.

Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε στη συνέχεια τον Τραμπ να παράσχει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί.

Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης για «πρόοδο» στις συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία που θα δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους με αντάλλαγμα τη βοήθεια σε θέματα ασφάλειας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να συναντηθούν για να συζητήσουν μια συμφωνία που θα παρέχει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για να γίνει μια συμφωνία σχετικά με τις ουκρανικές ανησυχίες για την ασφάλεια, «πρέπει να συναντηθούμε και να το συζητήσουμε. Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση θα πρέπει να είναι δίκαιη, δηλαδή πριν ο Τραμπ συναντήσει τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η συμφωνία για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας θα μπορούσε να «υπογραφεί αυτή την εβδομάδα». «Σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, κάθε πλευρά θα κάνει παραχωρήσεις», δήλωσε ο Γουίτκοφ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που κάνει καλύτερα ο πρόεδρος – φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Τους κάνει να καταλάβουν ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι οι παραχωρήσεις και η οικοδόμηση συναίνεσης».

Ο Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία χρωστάει στην Ουάσινγκτον 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που συχνά αναφέρεται από τον Τραμπ ως η συνολική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μόνο ένας πραγματικός δικτάτορας θα προσβαλλόταν από τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Τραμπ για τον Ουκρανό ηγέτη. «Σίγουρα δεν θα χαρακτήριζα τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τραμπ ως κομπλιμέντο. Κάποιος θα προσβαλλόταν από τη λέξη δικτάτορας αν ήταν δικτάτορας. Εγώ δεν είμαι. Είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος».

Πηγή: ertnews.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110