Θεσσαλονίκη: Στο Τελλόγλειο η αναδρομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος ενημερώνει για τους τρόπους επίσκεψης.

Θεσσαλονίκη: Στο Τελλόγλειο η αναδρομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη

“Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια γενικής εισόδου είτε από την υποδοχή του Μουσείου είτε μέσω της υπηρεσίας e-ticketing”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Βασιλική Βαρσακέλη, υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων & εκδηλώσεων του Ιδρύματος. “Τα εισιτήρια μειωμένης και ελεύθερης εισόδου, επιβεβαιώνονται με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Τα εισιτήρια εξασφαλίζουν την είσοδο σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του σε άτομα με ειδικές ανάγκες”, πρόσθεσε.

Το Τελλόγλειο φιλοξενεί αυτόν τον καιρό, την εικαστική δραστηριότητα των τριών τελευταίων δεκαετιών του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, συμπληρώνοντας με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την έκθεση «Σικελιώτης/Τάσσος: μια φιλία με κοινές ρίζες», που επίσης εκτίθεται αυτήν την περίοδο.

Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση με τίτλο: «Μάρκος Καμπάνης, 1990-2020: Ένας πολυδιάστατος δημιουργός», σε επιμέλεια των Νικόλαου Βιάνα και Ραφαέλας Νίκα. “Το 1990 σηματοδοτεί μια στροφή στη δουλειά του ζωγράφου Μάρκου Καμπάνη, όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το Άγιον Όρος. Έκτοτε αρχίζει μια πολυετής, γόνιμη συνεργασία με τα μοναστικά ιδρύματα. Στις συχνότατες επισκέψεις του, ο Καμπάνης, ζωγραφίζει το αγιορείτικο τοπίο και εκτελεί τοιχογραφικές παραγγελίες για μοναστήρια, χωρίς να εγκαταλείπει όμως τα υπόλοιπα θεματογραφικά ή τεχνοτροπικά του ενδιαφέροντα”, δήλωσε η Ραφαέλα Νίκα.

“Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο όπου έζησε ως το 1980. Σημαντική επιρροή στο έργο του άσκησαν οι συχνές επισκέψεις του στο Παρίσι και η πολύμηνη παραμονή του στη Φλωρεντία. Είναι κατά κύριο λόγο ζωγράφος και χαράκτης, ενώ έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εκκλησιαστική τέχνη και ιδιαιτέρως τις τοιχογραφίες”, συμπλήρωσε ο Νικόλαος Βιάνας.

“Η συγκεκριμένη έκθεση αρχικά παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) σε επιστημονική επιμέλεια του Γιώργου Μυλωνά (Δεκέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024). Στο Τελλόγλειο θα παραμείνει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2025”, κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110