«Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής για νέες φοροελαφρύνσεις
Οι προϋποθέσεις για το «πακέτο» της διετίας 2026-2027
Παρακαταθήκη για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις, αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, με το «μαξιλάρι» του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Η χρήση νέων εργαλείων, όπως η διασύνδεση POS-ταμειακών, τα myData και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποδείχθηκε καθοριστική, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, όπως οι μειώσεις άμεσων φόρων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι όποιες νέες παρεμβάσεις δεν αφορούν το 2025, αλλά τη διετία 2026-2027. Ωστόσο το περίγραμμα των μέτρων θα ανακοινωθεί εντός της νέας χρονιάς, με βάση τα φορολογικά δεδομένα του προϋπολογισμού.
Βασική προϋπόθεση η συνέχιση των υπερβάσεων στα έσοδα, με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να αποδεχθεί η Κομισιόν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 3,754 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2024.
Τα ετήσια φορολογικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 66,713 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
*Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα έσοδα ΦΠΑ ήταν πέρυσι 23,4 δισ. ευρώ και με βάση το μακροοικονομικό υπόδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του πληθωρισμού , είχαν προβλεφθεί για φέτος αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ κοντά στα 24,4 δισ. ευρώ. Ο πληθωρισμός εκτιμάται για το 2024 σε 2,7% και ο ρυθμός αύξησης της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης σε 1,7% (έναντι 2,6% και 1,3%, αντίστοιχα, που ήταν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού).
Έτσι προκύπτει αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ για τα έσοδα ΦΠΑ με το επιπλέον 1 δισ. ευρώ να αποδίδεται από το ΥΠΕΘΟ στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
*Στα υψηλότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Εκτιμώνται πλέον υψηλότερα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ από την επέκταση του myDAta με μηδενισμό των δηλωθέντων αποκλίσεων εσόδων και εξόδων σε σχέση με τα τιμολόγια που διαβιβάζονται και την συνακόλουθη αύξηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
*Στα υψηλότερα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο ταμείο μπαίνουν 1,03 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να αυξηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά εξαιτίας της αυξημένης παρακράτησης φόρου που έφεραν οι αυξήσεις αποδοχών. Η αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας το 2024 εκτιμάται πλέον σε 5,2% έναντι 3,8%, που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό 2024.
Από τα προαναφερθέντα ποσά, το ΥΠΕΘΟ, υπολογίζει ότι 1,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και προσδοκά, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις, περαιτέρω αύξησή τους το 2025.
Το επόμενο έτος τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 69,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,490 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος . Η παραδοχή αυτή στηρίζεται στη μεγέθυνση της οικονομίας, την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τον πληθωρισμό (2,1%) αλλά δεν υπολογίζει τυχόν πρόσθετα έσοδα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία άλλωστε θα κάνουν και τη …διαφορά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις νέες μειώσεις φόρων (παρεμβάσεις στην κλίματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, «κούρεμα» τεκμηρίων, πλήρης κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.)
Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, προσβλέπει σε πρόσθετα μόνιμα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής έως το τέλος της τετραετίας.