Μητσοτάκης: «Η κανονικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να είναι το ζητούμενο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία

Μητσοτάκης: «Η κανονικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να είναι το ζητούμενο»

«Η κανονικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να είναι το ζητούμενο», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα τόνισε πως μόνη διαφορά μας με τη Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ως προς αυτό «δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία».

«Πάντα θα ανταλλάξουμε μια ευγενική κουβέντα, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουν τα δύο κράτη» είπε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις από την συνάντηση των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν «δηλώνουν ότι υπάρχει ενα καλό κλίμα».

«Μια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια τονίζοντας ότι η συνεργασία με την γειτονική χώρα, μπορεί να γίνει και καλύτερη, ειδικά στο μεταναστευτικό.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση από μια ισχυρή θέση, με ευρωπαϊκές αποφάσεις που συνοψίζουν τις ελληνικές θέσεις. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά που αποβαίνουν προς όφελος των δύο λαών», σημείωσε.

Σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι θα συνομιλήσει μαζί του τις ερχόμενες ημέρες, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έθεσε πολλά ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους και οδήγησε στο να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς».

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε το πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεση του, όπως είχα την ευκαιρία να πω και χθες πιστεύω ότι υπάρχει μία συμφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», είπε και στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς.

Αρχικά αναφέρθηκε στα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. «Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, με τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ίσως η πιο σημαντική, και για το οικοσύστημα των ελληνικών startups, είναι αυτή η ιδέα για τη δημιουργία ενός εικοστού όγδοου ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος, το οποίο θα επιτρέπει σε start up εταιρείες να μπορούν να εντάσσονται απευθείας σε ένα ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, χωρίς να χρειάζεται με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίζουν 27 διαφορετικά κανονιστικά πλαίσια στα κράτη στα οποία θέλουν να δραστηριοποιούνται», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως, «ασχοληθήκαμε πολύ με τα θέματα της ενέργειας».

«Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας όσον αφορά στην ενέργειας, παρά το γεγονός ότι επενδύουμε πολύ στις ανανεώσιμες πηγές και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στη δήλωση της Βουδαπέστης υπάρχει μια ρητή αναφορά στις στρεβλώσεις στις τιμές της αγοράς ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα.

Όμως, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργεί προς όφελος όλων των ευρωπαίων καταναλωτών, θα πρέπει να γίνουν δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά τις διασυνδέσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερες ευρωπαϊκές διασυνδέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να χρηματοδοτηθούν ευρωπαϊκούς, δημόσιους και όχι μόνο με ιδιωτικούς πόρους. Και πιστεύω ότι πρέπει πια να ξαναδούμε ουσιαστικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμολόγηση, τον τρόπο τιμολόγησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην καθορίζει το φυσικό αέριο την οριακή τιμή του συστήματος, όπως γίνεται σήμερα, καθώς το φυσικό αέριο κατά κανόνα είναι πολύ πιο ακριβό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως συζητήθηκαν και τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της άμυνας. «Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Προφανώς απέχουμε ακόμα πολύ από μια συζήτηση για κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα. Όμως είχα την ευκαιρία και πάλι σήμερα να μιλήσω για μια παρέμβαση η οποία θα μπορεί να δώσει παραπάνω δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα. Η χώρα μας επενδύει σχεδόν 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε, παρότι συμφωνήσαμε σχετικά πρόσφατα στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών. Είναι μια πρόταση στην οποία θα εξακολουθώ να επιμένω. Δεν χρειάζεται αυτή η πρόταση προσθέτει ευρωπαϊκά χρήματα, χρειάζεται απλά να δούμε με λίγο διαφορετική ματιά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες από δω και στο εξής», εξήγησε.

Πηγή: cnn.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110