Εκλογές ΗΠΑ: «Διαύλους έχουμε με όλους» λέει η Αθήνα - Η στρατηγική της επόμενης ημέρας

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθεί το Μαξίμου την προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ, ώστε να κινηθεί άμεσα και να διαμορφώσει ένα πεδίο προς τα συμφέροντά της Ελλάδας στην στενή ομάδα του νέου Προέδρου. 

Εκλογές ΗΠΑ: «Διαύλους έχουμε με όλους» λέει η Αθήνα - Η στρατηγική της επόμενης ημέρας

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθεί το Μαξίμου την προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ, ώστε να κινηθεί άμεσα και να διαμορφώσει ένα πεδίο προς τα συμφέροντά της Ελλάδας στην στενή ομάδα του νέου Προέδρου. «Διαύλους έχουμε με όλους», διαβεβαιώνει ανώτερη διπλωματική πηγή στο CNN Greece μία ανάσα πριν το αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι πως όποιος και αν εκλεγεί, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, είτε η Καμάλα Χάρις η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη, αυτή είναι η κυριάρχη ανάλυση στην Αθήνα και όχι μόνο.

«Η Αμερική αλλάζει, είμαστε σε μία άλλη ιστορική φάση και το ζήτημα είναι γεωστρατηγικό», εξηγούσε αργά χθες το βράδυ παράγοντας με ισχυρή θέση στην Κυβέρνηση και πλούσια διπλωματική εμπειρία. «Εδώ και οι ισραηλινοί βρίσκονται σε στάση αναμονής» έλεγε, υπογραμμίζοντας πως είναι πιθανό η Ουάσινγκτον με τη νέα κυβέρνηση να παρει το βλέμμα της από την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική μεσόγειο και να στραφεί στον μεγάλο ανταγωνιστή στην Κίνα με ό,τι σημαίνει αυτό.

«Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές. Και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ανησυχητικό είναι πως η Κάμαλα Χάρις από τη μία, αν και θα συνεχίσει πάνω στο «blueprint» Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική, δεν θεωρείται πως έχει ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο, ενώ κρίσεις που είχε διαχειριστεί (βλ. Αφγανιστάν) είχαν άσχημη εξέλιξη...

Από την άλλη, μπορεί επι Ντόναλντ Τραμπ η Αθήνα να ενίσχυσε τις διμερείς σχέσεις, και ο πρώην Πρόεδρος να χτύπησε παραδειγματικά την τουρκική οικονομία όταν χρειάστηκε (βλ. πάστορας Μπράνσον) αυτή τη φορά όμως αν επιστρέψει μπορεί να έχει απαλλαγεί από την «γραφειοκρατία» που τον συγκρατούσε. «Απρόβλεπτο» και «προβληματική περίπτωση» χαρακτηρίζουν πολλοί στην Αθήνα τον κ.Τραμπ.

Ο δίαυλος με Πομπέο

Η Αθήνα εδώ και χρόνια, μέσω και του ελληνικού λόμπι, χτίζει αθόρυβα ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς με κορυφαία στελέχη στο αμερικανικό κατεστημένο τα οποία είναι πιθανό να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στενή σχέση Μητσοτάκη - Πομπέο. Προ ολίγων ημερών ταξίδι αστραπή στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επαφή είναι κρίσιμη και διόλου τυχαία καθώς ο Μάικ Πομπέο είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ και θεωρείται από πολλούς φαβορί για τη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, σε περίπτωση μιας νέας διακυβέρνησης Τραμπ.

Όσον αφορά στους Δημοκρατικούς εκεί τα στελέχη που διορίστηκαν από τον Μπάιντεν αναμένεται να «ανακυκλωθούν» εξού και η έκφραση «the devil you know» που ακούγεται από πολλούς στην Αθήνα. Με αυτά τα στελέχη στα πόστα τους οργανώθηκε το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η ομιλία στο Κογκρέσο ενώ προχώρησε και το ζήτημα των F35.

Υπενθυμίζεται από ανώτατη Κυβερνητική πηγή πάντως, πως στο Κογκρέσο όλες οι πτέρυγες χειροκρότησαν τον Πρωθυπουργό.

Οι αμερικανικές εκλογές και ελληνοτουρκικός διάλογος

Στην Κυβέρνηση εκτιμούν πως το ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επηρρεάσει άμεσα τον ελληνοτουρκικό διάλογο, με την Αθήνα να επισημαίνει πως ούτως ή άλλως «εμείς κινούμαστε πάνω στην εθνική γραμμή και μόνο σε αυτήν».

Ανώτερη διπλωματική πηγή σχολίαζε πάντως στο CNN Greece πως ο Τραμπ δεν θα έχει στενή σχέση με την Τουρκία ειδικά μετά τη στάση που κράτησε ο Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ. Ίδωμεν.

Ανάγκη «γεωπολιτικής ωρίμανσης» της Ευρώπης

Σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη εκτιμούν στην Κυβέρνηση, αφορμή και τα όσα έχει πει ο Τραμπ περί «δασμών» σε προϊόντα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το ζήτημα θα τεθεί μετ’ επιτάσεως στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης όπου θα συζητηθεί και η έκθεση Ντράγκι η οποία περιγράφει με αρκετά μελανά χρώματα την κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

«Έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από την μέχρι σήμερα πεπατημένη», προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: CNN



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110