Λίβανος: Το Ισραήλ πολιορκεί θέσεις της Χεζμπολάχ

Σε νέα φάση έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Λίβανος: Το Ισραήλ πολιορκεί θέσεις της Χεζμπολάχ

Σε νέα φάση έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συγκρούσεις πλέον επικεντρώνονται μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, τα ξημερώματα της Δευτέρας, πως εξαπέλυσαν εκτενείς βομβαρδισμούς θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τα νέα πλήγματα, που καταγράφονται με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυο πλευρές αφότου άρχισαν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο των δυο κρατών πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023.

Στον απόηχο των επιθέσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα πλήγματα που δέχθηκε η Χεζμπολάχ δεν μπορούσε καν να τα διανοηθεί.

«Εάν δεν κατάλαβε το μήνυμα, υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί νέες πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί κάτοικοι της μεθορίου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε πως η οργάνωση έχει μπει σε μια νέα φάση στη μάχη της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα» καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ο Λίβανος να μετατραπεί σε μία άλλη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε σύντομη συνέντευξή του στο CNN.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε επίσης στη διαπίστωση ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη των πολέμου στην Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, καμία από τις πλευρές της σύρραξης δεν θέλει «πραγματικά» μία εκεχειρία.

«Για μένα είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν ενδιαφέρονται για μία εκεχειρία. Και αυτό είναι τραγωδία διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που πρέπει να σταματήσει», επέμεινε.

Στο μεταξύ, πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Όπως αναφέρει η Haaretz, η επικοινωνία μεταξύ του Σινουάρ και του «έξω κόσμου» έχει σταματήσει, ωθώντας τις ισραηλινές αρχές να διερευνήσουν εάν τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα ή παραμένει κρυμμένος, περιορίζοντας τις επαφές του.

Ο ηγέτης της Χαμάς δεν έχει επαφή με κανέναν εκτός της οργάνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκτιμάται πως κρύβεται στις σήραγγες της Γάζας, προσπαθώντας να αποφύγει την ισραηλινή καταδίωξη.

Πηγή: news247.gr