Διαγραφή προστίμων αναδρομικά

Η πολιτεία θα ανακαλεί και θα ακυρώνει καταφανώς εσφαλμένες αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων, ακόμη και αναδρομικά από το 2014

Διαγραφή προστίμων αναδρομικά

Η Φορολογική Διοίκηση αποκτά τη δυνατότητα να ανακαλεί και να ακυρώνει καταφανώς εσφαλμένες αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων, ακόμη και αναδρομικά από το 2014 και ανεξάρτητα εάν εκκρεμούν ή όχι προσφυγές των φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα δικαστήρια.

Αυτό προβλέπει διάταξη που περιελήφθη σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.

Η ακύρωση μπορεί να γίνεται είτε κατόπιν αιτήσεων των θιγόμενων φορολογουμένων στην αρμόδια φορολογική αρχή, είτε ακόμη και αυτεπάγγελτα από την αρμόδια αρχή.

Η ρύθμιση αφορά:

α) Περιπτώσεις πράξεων άμεσου προσδιορισμού φόρου, πράξεων διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξεων επιβολής προστίμων, οι οποίες έχουν εκδοθεί σε βάρος φορολογουμένων χωρίς αυτοί να έχουν τη σχετική φορολογική υποχρέωση. Αφορά, δηλαδή, πράξεις που έχουν εκδοθεί εκ παραδρομής και έχουν επιβαρύνει καταφανώς άδικα τους φορολογούμενους.

β) Περιπτώσεις πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων που έχουν αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη.

Η ίδια διάταξη, επίσης, προβλέπει ότι τα ποσά των αδίκως επιβληθέντων φόρων και των προστίμων, εφόσον έχουν καταβληθεί από τους φορολογούμενους, θα επιστρέφονται εντόκως από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.