Όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Πεντέλης
Σε δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα στην Αττική κατέληξε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.
Σε δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα στην Αττική κατέληξε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό η οποία κράτησε σχεδόν δυόμιση ώρες στο δημοτικό κατάστημα Πεντέλης.
Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν άμεσους καθαρισμούς όλων των δημόσιων χώρων, την ταχύτατη προσφορά αρωγής στους πυρόπληκτους, την ανάπλαση όσων ιδιωτικών κήπων έχουν καεί, ειδικό σχέδιο για τη διείσδυση πυρκαγιών στον αστικό ιστό μέσω ρεμάτων, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική, ενεργή διαχείριση των δασών της Αττικής με καθαρισμούς, αραίωση, συντήρηση δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, σχέδιο προστασίας οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση αλλά και την αναβάθμιση της πρωτοβουλίας για τον καθαρισμό οικοπέδων με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
«Το πυροσβεστικό δόγμα ήταν σωστό, αλλά η φωτιά ξέφυγε»
Ο Πρωθυπουργός μίλησε τελευταίος και εξέφρασε την άποψη πως όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά αναγνώρισε πως η φωτιά ξέφυγε και κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα παρά το δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής και προφανώς κατέστρεψε και πολλές περιουσίες.
Η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι όπως είπε ο Πρωθυπουργός “τα ζητήματα της αποκατάστασης, της κάλυψης των ζημιών που αφορούν τις περιουσίες των συμπολιτών μας οι οποίοι επλήγησαν”.
Τα ποσά της πρώτης αρωγής
Την σχετική παρουσίαση για την πρώτη αρωγή έκανε στη σύσκεψη ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε 9 Δήμους της Αττικής [Μεγαρέων, Μαραθώνα, Βριλησσίων, Παλλήνης, Ωρωπού, Πεντέλης, Ραφήνας, Διονύσου και Χαλανδρίου]
Συνολικά, 312 αυτοψίες έγιναν σε κτίρια: εκ των οποίων 264 σε κατοικίες, 39 σε αποθήκες, 3 σε δημόσια κτίρια και 6 σε επαγγελματικούς χώρους. Από τις 264 κατοικίες: 110 κατοικίες κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση («πράσινες») 97 κατοικίες προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («κίτρινες») 57 κατοικίες ακατάλληλες για χρήση – κατεδαφιστέες («κόκκινες»).
Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για κτίρια θα είναι 5.000 ευρώ για προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση κτίρια («κίτρινα») και 10.000 ευρώ για ακατάλληλα προς χρήση κτίρια («κόκκινα»). Για τις επιχειρήσεις 2.000 ευρώ για μεσαίου μεγέθους ζημιές και 4.000 ευρώ για μεγάλου μεγέθους ζημιές.
Για τα σπίτια τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν ζημιές τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών περιλαμβάνουν δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τμ. Χορηγείται σε κύρια ή όχι κατοικία με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ.
Για την οικοσκευή που έχει καταστραφεί χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ για πρώτες ανάγκες νοικοκυριού που επλήγη κύρια κατοικία (προσαυξημένο για περιπτώσεις πολυτέκνων και ΑμεΑ) και ενίσχυση έως 6.000 ευρώ για κάλυψη οικοσκευής ή για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες.
«Οι καθαρισμοί οικοπέδων έσωσαν οικισμούς»
Ιδιαίτερο βάρος στα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις δηλώσεις καθαρισμένων - ακαθάριστων οικοπέδων δίνει η Κυβέρνηση. Όπως προκύπτει έγιναν συνολικά 83.243 δηλώσεις καθαρισμού.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση, σύμφωνα με τους δορυφορικούς χάρτες πως εκεί που υπήρχαν δηλώσεις καθαρισµένων οικοπέδων σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά σταµάτησε στα όρια των οικοπέδων, ενώ προχώρησε εκεί που δεν υπήρχαν πολλές δηλώσεις καθαρισµένων.
Οι πολυάριθµες δηλώσεις καθαρισµού βοήθησαν ώστε η πυρκαγιά να σταµατήσει στα όρια του οικισµού η πυρκαγιά, ειπώθηκε εντός της σύσκεψης, σε ειδική παρουσίαση στον Πρωθυπουργό.
Μάλιστα 8 στις 10 κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση δεν δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισµένες.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως τα στοιχεία είναι απολύτως αποκαλυπτικά ως προς την προστασία την οποία παρέχουν τα καθαρισμένα οικόπεδα στις ατομικές περιουσίες αλλά και τη μεγάλη διευκόλυνση στις προσπάθειες κατάσβεσης, “διότι πολύ απλά η φωτιά δεν θα βρει την καύσιμη ύλη να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία συνέβαινε στο παρελθόν”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως δεν έγιναν όλα σωστά στην πρώτη αυτή εφαρμογή της πρωτοβουλίας αλλά τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτή την προσπάθεια.
«Θα είμαστε πιο έτοιμοι του χρόνου έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους Δήμους με τις αποκομιδές των κλαδιών και των χόρτων τα οποία έχουμε καθαρίσει; Προφανώς και θα είμαστε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι τοποθετήσεις των Δημάρχων
Τον λόγο εντός της σύσκεψη έλαβαν και οι Δήμαρχοι των περιοχών οι οποίες χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά. Οι Δήμαρχοι Ωρωπου και Βριλησσίων σύμφωνα με πληροφορίες τόνισαν πως βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό πρώτον οι καθαρισμοί, δεύτερον οι έμφορτες περιπολίες των εναέριων μέσων που γίνονται πλέον και τρίτον το πρόγραμμα antinero.
«Πετούσαν συνεχώς τα εναέρια, βλέπαμε τα Erickson που επιχειρούσαν», τόνισε ο Δήμαρχος Βριλησσίων.
Στην ανάγκη ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού επέμεινε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου.
«Τη ζημιά την πάθαμε πέριξ του νεκροταφείου που ο καθένας έκανε ότι ήθελε στην περιοχή. Με τον κ. Ταγαρα παλέψαμε το 2021 να μπει σε γενικό πολεοδομικό, αυτό το χάλι που υπήρχε πέριξ του νεκροταφείου και θέλουμε να τελειώσει», υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα όσα είπε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου σχολίασε και ο Πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε πως θα υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια πολιτική την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης. «Ξέρετε πόσο δύσκολη είναι, εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς, που είστε στο πεδίο. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να ξεπερνάμε τις τοπικές αντιδράσεις και εκεί όπου μπορούμε να οργανώσουμε περιοχές οι οποίες χτίστηκαν σε άλλες εποχές, με άλλες προτεραιότητες και με άλλα χαρακτηριστικά, να μπορούμε να το κάνουμε. Θα έχετε στήριξη από εμάς σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.
Πηγή: cnn.gr