Φωτιά στην Αττική: Άμεση η επιχείρηση αποκατάστασης

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση των πυρόπληκτων και των δήμων που υπέστησαν τις καταστροφές από τη φωτιά. 

Φωτιά στην Αττική: Άμεση η επιχείρηση αποκατάστασης

Σε μία προσπάθεια άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική, ανακοινώθηκαν κυβερνητικά μέτρα λίγο πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη διυπουργική επιτροπή.

Δεκατέσσερα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τη φωτιά στην Αττική που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχείρησεις και έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία

Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων. Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα.
Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ: Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Στην άμεση επιχορήγηση των οκτώ δήμων της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές που προκλήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και τους δημάρχους της περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής, ενέκρινε την κατεπείγουσα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4.700.000 ευρώ.