Οι κωδικοί του κυκλώματος στις φυλακές Ιωαννίνων, ο αστυνομικός και οι δύο υπάλληλοι
Μια καλοστημένη επιχείρηση εμπορίας ναρκωτικών είχαν στήσει μέσα στις φυλακές των Ιωαννίνων, ομάδα εγκλείστων με τη συμμετοχή ενός αστυνομικού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2023 και μάλιστα είχε ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους για καθένα από τα μέλη.
Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων, διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες δράσεις, εκτιμώντας ότι έτσι δεν θα γίνουν αντιληπτοί.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι κωδικές ονομασίες
Συγκεκριμένα, «εκείνα» ήταν οι ναρκωτικές ουσίες, «βαριά ντόπα» η κοκαΐνη, «άσπρα» τα χρήματα, «κασέρι» τα χρήματα που χρώσταγαν αγοραστές και «φτιάχνω» προμηθεύω κάποιον με ναρκωτικές ουσίες.
Οι φυλακές των Ιωαννίνων ήταν η βάση της εγκληματικής οργάνωσης και αρχηγικό μέλος ήταν ένας καταδικασμένος για ληστεία, ανθρωποκτονία, και εμπορία ναρκωτικών.
Στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται και διοικητικοί υπάλληλοι του σωφρονιστικού καταστήματος και συγκεκριμένα ένας υπάλληλος που είχε και καθήκοντα υποδιευθυντή, αλλά και ένας δεύτερος με καθήκοντα γραφείου λογιστηρίου.
Ο αστυνομικός - αρχιφύλακας στον βαθμό είχε, σύμφωνα με τη δικογραφία, επίσης μέρος στην εγκληματική οργάνωση και μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα των «Αδιάφθορων», μαζί με ένα ακόμη άτομο ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή των χρηματικών ποσών.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες, σε σωφρονιστικό κατάστημα της Βόρειας Ελλάδας.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, με τη συνδρομή ομάδων ΕΚΑΜ και ΥΑΤ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας και αστυνομικών σκύλων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 2 έγκλειστοι κρατούμενοι, αστυνομικός και 2 ιδιώτες.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγής κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 8 άτομα που ενεργούσαν εκτός του πλαισίου δράσης της οργάνωσης.
«Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Απρίλιο του 2023, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην περαιτέρω νομιμοποίηση των εσόδων τους», τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης (modus operandi)
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης (modus operandi) ήταν ο εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αρχές:
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν έγκλειστος του Σωφρονιστικού Καταστήματος ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και τη διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων.
Ιδιώτης είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.
Αστυνομικός και ιδιώτιδα, μεσάζοντες των συναλλαγών, παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός του Καταστήματος, είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό του λογαριασμό μέσω του Λογιστηρίου.
Δύο Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του αρχηγού, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, καθώς απέκρυπταν ή κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών, αλλά και το ύψος του ποσού. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων.
Ετερη υπάλληλος συνέδραμε τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για την νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος.
Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα καταστήματα κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.
Τα μέλη της οργάνωσης ελαχιστοποιούσαν τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» και κωδικές λέξεις ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφησή τους από τις διωκτικές αρχές.
Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξακριβωθεί 7 περιπτώσεις εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών, 39 περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και 3 παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου.
Παράλληλα, για τον αστυνομικό-μέλος της οργάνωσης από τις έρευνες προέκυψε η τέλεση επιπλέον περιπτώσεων παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας και διακίνησης ναρκωτικών.
Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 6.207,82 ευρώ
- 18 κινητά
- μικροποσότητες κάνναβης
- τρίφτης
- 8 μαχαίρια
- ρόπαλο
- 2 συσκευές Tazer
- 2 χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
- 2 γεμιστήρες
- 302 φυσίγγια
- εξάρτημα σκόπευσης
- ρολόι αξίας
- χειρόγραφες σημειώσεις
Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, ενώ τα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
ΠΗΓΗ: CNN