Νέα έρευνα: Μην πίνετε απευθείας από πλαστικά μπουκάλια, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη

Νέα έρευνα αποδεικνύει την πιθανή σχέση συστατικού που χρησιμοποιείται για τα πλαστικά μπουκάλια  με τον διαβήτη τύπου 2

Νέα έρευνα: Μην πίνετε απευθείας από πλαστικά μπουκάλια, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη παρουσίασε βάσιμες ενδείξεις που συνδέουν ένα βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών, με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes, διαπίστωσε ότι η χημική ουσία BPA που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο οργανισμό.


Τα ευρήματα, της έρευνας θα παρουσιαστούν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη,. Καλείται τώρα η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στην BPA (δισφαινόλη Α) σε μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει ότι η χημική ουσία δισφαινόλη, Α συστατικό παρασκευής πλαστικών και εποξειδικών ρητινών, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες στον άνθρωπο.

Αν και η έρευνα έχει συνδέσει την BPA με τον διαβήτη, δεν υπάρχει προηγούμενο μελέτης που να απιοδεικνύει ότι η χορήγηση της παραπάνω χημικής ουσίας σε ανθρώπους αυξάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο στους ενήλικες.

«Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που παρέχουν αποδείξεις ότι η χορήγηση BPA μπορεί να να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η ανακοίνωση από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.