Boλιβία: Πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης (vid)

Πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε φαίνεται πως ξεκίνησε στη Βολιβία.

Boλιβία: Πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης (vid)

Πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Λουίς Αρτσε φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία, αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Σε έκτακτη δήλωσή του, ο πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε να προειδοποιεί για απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχηστρώνεται από μέρος του στρατού της χώρας. «Καταγγέλλουμε τις παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή» τόνισε στο X.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την εγκυρότητα των οποίων η Deutsche Welle δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, φαίνεται να δείχνουν βαριά οπλισμένους στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα να συγκεντρώνονται στην πλατεία Plaza Murillo της πρωτεύουσας.

Οι στρατιωτικοί φέρονται να κατέλαβαν το κυβερνητικό μέγαρο. Ο πρόεδρος, πάντως, δεν ήταν μέσα καθώς βρισκόταν στο παρακείμενο «Μεγάλο Σπίτι του Λαού» (Casa Grande del Pueblo).

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει δημοσίως διαφωνήσει με τον διάδοχό του, Άρτσε, αν και αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, ανέφερε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Χ ότι οι υποστηρικτές του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

Κατηγόρησε έναν στρατιωτικό στρατηγό, τον Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ότι προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους» δήλωσε ο Μοράλες.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Θούνιγκα δήλωσε μπροστά από την έδρα της Βουλής, ότι «η κινητοποίηση όλων των στρατιωτικών μονάδων» αποσκοπεί στο να εκφραστεί η ενόχληση «για την κατάσταση στη χώρα».

«Φτάνει πια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υπακούει στον πρόεδρο Λουίς Αρτσε «προς το παρόν», αλλά ότι θα λάβει μέτρα για να «αλλάξει το υπουργικό συμβούλιο».

Πηγή: news247.gr