Φιλιππίνες: Συναγερμός ύστερα από έκρηξη του ηφαιστείου Κανλαόν

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της περιοχής συστήνοντάς τους να φορούν μάσκες εξαιτίας του κινδύνου πτώσης ηφαιστειακής τέφρας

Φιλιππίνες: Συναγερμός ύστερα από έκρηξη του ηφαιστείου Κανλαόν

Τέφρα και καπνός σε ύψος πέντε χιλιομέτρων στον ουρανό εκτοξεύτηκαν από την έκρηξη του όρους Κανλαόν, στη νήσο Νέγκρος, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (τοπική ώρα) και διήρκεσε 6 λεπτά.

Εξαιτίας της έκρηξης, το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εκ νέου σήμερα. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της περιοχής συστήνοντάς τους να φορούν μάσκες εξαιτίας του κινδύνου πτώσης ηφαιστειακής τέφρας και της διάχυσης αναθυμιάσεων.

«Όταν άρχισε η έκρηξη, εμείς ακούσαμε έναν θόρυβο που έμοιαζε με βροντή», δήλωσε ο Ίθαν Ασεντίστα-Κοο, ηλικίας 35 ετών, από το σπίτι του στο χωριό Πούλα, κοντά στο ηφαίστειο.

«Ήταν σαν να είχε ξεσπάσει μία πυρκαγιά στον κρατήρα του ηφαιστείου, η οποία διήρκησε περίπου ένα με δύο λεπτά», συμπλήρωσε αυτός ο κάτοικος, ο οποίος είπε ότι δεν είδε «ούτε λάβα ούτε πέτρες» να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

Στο «δακτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο «δακτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού, το οποίο αποτελείται από πάνω από τα μισά ηφαίστεια παγκοσμίως. Το Κανλαόν είναι ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια του αρχιπελάγους.

«Μια έκρηξη (…) παρήγαγε μία ογκώδη και πυρακτωμένη στήλη, που υψώθηκε έως τα 5.000 μέτρα», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, το οποίο αύξησε το επίπεδο συναγερμού από το 1 στο 2 στην πεντάβαθμη κλίμακα.

Ο Τζόε Αλινγκάσα, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης της δημοτικής αρχής Σαν Κάρλος, ανέφερε ότι οι αρχές προτίθενται να απομακρύνουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» περίπου 500 οικογένειες που κατοικούν κοντά στο ηφαίστειο.

«Φέραμε επίσης μάσκες, διότι κάτοικοι έκαναν λόγο για μια έντονη μυρωδιά θείου στην περιοχή», επισήμανε.

Η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών στις Φιλιππίνες σημειώθηκε το 1991 στο Πινατούμπο, σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Μανίλα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 800 άνθρωποι.

naftemporiki.gr