Γάζα: Εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία - Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο (4/5) αντιπροσωπεία της Χαμάς, με σκοπό να συζητήσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα: Εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία - Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο

«Υπό το φως των πρόσφατων επαφών με τους αδελφούς μεσολαβητές στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί στο Κάιρο το Σάββατο για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες», ενημέρωσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το βράδυ το κίνημα, διαβεβαιώνοντας πως αντιμετωπίζει με «θετικό πνεύμα» την πρόταση.

Σκοπός της Χαμάς είναι να εξασφαλιστεί ο «πλήρης τερματισμός της επίθεσης» του Ισραήλ, η απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα και μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει «την ανταλλαγή» ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι για χρόνια στο Ισραήλ.

Ανώτερο στέλεχος του κινήματος επιβεβαίωσε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η αντιπροσωπεία θα φθάσει το πρωί στο Κάιρο με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια, τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση αυτή υπεβλήθη στα τέλη Απριλίου, με το Ισραήλ να συνεχίζει να σφυροκοπά ανελέητα τον πολιορκημένο από τις δυνάμεις του θύλακα.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση - Ο κίνδυνος δεύτερης εισβολής στη Ράφα

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων.

Η Χαμάς ζητά ωστόσο οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Αντίθετα, για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».

Πηγή: Cnn.gr