Μπάιντεν: Φωτιές άναψε με τη δήλωση ότι ο θείος του φαγώθηκε από κανίβαλους
Ο Τζο Μπάιντεν σχολιάστηκε πάλι, με τη δήλωση ότι ο θείος του μάλλον φαγώθηκε από κανίβαλους
Υπόνοιες ότι ο θείος του μπορεί να έχει φαγωθεί από κανίβαλους αφού το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άφησε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να ακολουθήσει την Πέμπτη (18/4) η διάψευση από τον Λευκό Οίκο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πενσυλβάνια την Τετάρτη (17/4), ο πρόεδρος αναφέρθηκε στον θείο του 2ο υπολοχαγό Αμπρόουζ Τζ. Φίνεγκαν ο νεότερος, ο οποίος, όπως είπε, είχε πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Νέα Γουινέα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ιστορία σε μια προσπάθεια να πλήξει τον Ντόναλντ Τραμπ, που ενώ ήταν πρόεδρος, είχε αποκαλέσει μέλη των υπηρεσιών που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος «κορόιδα» και «χαμένους». Ωστόσο, φάνηκε να κάνει λάθος σε αρκετές λεπτομέρειες της οικογενειακής του ιστορίας.
«Ο Αμπρόουζ Φίνεγκαν, τον φωνάζαμε θείο Μπόσι, καταρρίφθηκε, ήταν στο σώμα της αεροπορίας πριν υπάρξει αεροπορία. Πετούσε μονοκινητήρια αεροπλάνα σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Νέα Γουινέα», είπε μιλώντας μετά από επίσκεψη σε πολεμικό μνημείο στη γενέτειρά του, το Σκράντον.
«Καταρρίφθηκε σε μια περιοχή όπου υπήρχαν πολλοί κανίβαλοι στη Νέα Γουινέα εκείνη την εποχή. Δεν ανέκτησαν ποτέ το πτώμα του, αλλά η κυβέρνηση πήγε πίσω και έλεγξε και βρήκε τμήματα του αεροπλάνου».
Το αρχείο της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αγνοούμενα μέλη εν ώρα καθήκοντος δεν αποδίδει τον θάνατο του Φίνεγκαν σε εχθρική ενέργεια ούτε υποδεικνύει ότι οι κανίβαλοι ήταν ένας παράγοντας.
Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Φίνεγκαν πέθανε στις 14 Μαΐου 1944, ενώ επέβαινε ως επιβάτης σε αεροπλάνο της Αεροπορίας Στρατού που, «για άγνωστους λόγους», αναγκάστηκε να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Νέας Γουινέας.
Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης λανθασμένα πότε οι θείοι κατατάχθηκαν στο στρατό, λέγοντας ότι κατατάχθηκαν «όταν έγινε η D-Day, την επόμενη μέρα», τον Ιούνιο του 1944, ενώ στην πραγματικότητα κατατάχθηκαν εβδομάδες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Πηγή: cnn.gr