Αποφασισμένοι για κλιμάκωση οι αγρότες - «Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν» απαντά η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση δια στόματος Παύλου Μαρινάκη ξεκαθαρίζει πως τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σημειώνοντας πως δεν καλύφθηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση δια στόματος Παύλου Μαρινάκη ξεκαθαρίζει πως τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.
«Αυτά είναι τα μέτρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Αυτό μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημόσια οικονομικά, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Οι αγρότες από την πλευρά τους κορυφώνουν τις ετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο αύριο Σάββατο (3/2) στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες «σταγόνα στον ωκεανό» υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός μιλάει μόνο για τη Θεσσαλία ενώ «οι αγρότες στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα».
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αφορμή την 30η Agrotica, οι αγρότες που παρέμεναν από χθες Πέμπτη στην πλατεία της ΧΑΝΘ με τα τρακτέρ προχώρησαν για λίγη ώρα το μεσημέρι της Παρασκευής σε συμβολικό αποκλεισμό της νότιας πύλης της ΔΕΘ.
Οι ίδιοι σημείωσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους θα κλιμακώσουν ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα».
Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι' αυτά που λέω», τονίζει.
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».
Στα μπλόκα και στη Θεσσαλία
Στα μπλόκα επιμένουν και αγρότες στην Θεσσαλία στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν υποχωρούν. Προχώρησαν δε και σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Λάρισας, στο ύψος του Ζάρκου, υλοποιώντας απόφαση που πάρθηκε στην Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη».
Οι αγρότες κάνουν λόγο για «κοροϊδία», τονίζοντας ότι επιδιώκουν τη νομοθέτηση του αφορολόγητου πετρελαίου, ενώ για το ρεύμα επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες, άρα είναι δώρο – άδωρο. Το αίτημά τους παραμένει πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα.
Oι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου ζητούν και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Αύριο Σάββατο θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι φοιτητές των ΤΕΦΦΑ που εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στον δίκαιο, όπως, χαρακτήρισαν τον αγώνα των αγροτών.
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης προχώρησαν και σήμερα οι αγρότες των Δένδρων και των Πλατανουλίων που ενισχύθηκαν με νέα τρακτέρ από την Γιάννουλη και τη Ροδιά ενώ, το απόγευμα της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη στην οποία θα τεθεί πρόταση για το κλείσιμο της εθνικής οδού.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα Παρασκευή, συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «'Αλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι τα ακαρπία ελιά, αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».
Στον Πύργο αγρότες και κτηνοτρόφοι και της Ηλείας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση με δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, στο χώρο που έχουν στήσει το μπλόκο τους εδώ και δύο μέρες.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι αγρότες της Αιγιάλειας. Δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Αίγιο.