Ιράν: Ανάληψη ευθύνης από το ISIS για την βομβιστική επίθεση
Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Τεχεράνη ανέλαβε το ISIS.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙSIS) ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο ισχυρές εκρήξεις που το μεσημέρι της Τετάρτης, κοντά στο κοιμητήριο που είναι θαμμένος στην Τεχεράνη, o Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή για μια τελετή με αφορμή την τέταρτη επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.
Η ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, ενώ πάνω από 200 φέρονται να τραυματίστηκαν.
Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα, λόγω πανικού.
«Τεράστια έκρηξη ακούστηκε κοντά στο τζαμί Σαχέμπ αλ-Ζαμάν», όπου βρίσκεται ο τάφος του επικεφαλής των ξένων επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στο Κερμάν (νότιο Ιράν). «Μια δεύτερη έκρηξη ακούστηκε κοντά στο τέμενος Σαχέμπ αλ-Ζαμάν», όπως μετέδωσε.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της επαρχίας Κερμάν δήλωσε ότι προκλήθηκαν από βόμβες. Ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο «βαλίτσες με βόμβες» ανατινάχθηκαν προφανώς με τηλεχειρισμό στην είσοδο του νεκροταφείου.
Ποιος ήταν ο Σουλεϊμανί
Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος για πάνω από δύο δεκαετίες ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, του βραχίονα των εξωτερικών επιχειρήσεων του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.
Απέκτησε μεγάλη φήμη στο Ιράν ήδη από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία και το 1998 του ανατέθηκε η διοίκηση της Δύναμης Κουντς.
Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την ανατροπή του σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο της σιιτικής πλειοψηφίας του ιρακινού πληθυσμού στην εξουσία, καθώς η Δύναμη Κουντς άρχισε να οργανώνει ένα δίκτυο παραστρατιωτικών οργανώσεων που έγινε αντίπαλος στην αμερικανική στρατιωτική κατοχή.
Παράδειγμα είναι η Χεζμπολάχ, η σιιτική παραστρατιωτική δύναμη που σχηματίστηκε με καίρια συμβολή του Ιράν στον Λίβανο. Όμως στο Ιράκ, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις απέκτησαν τετραπλάσιο μέγεθος.
Όταν η Συρία βυθίστηκε στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο με τη σουνιτική εξέγερση του 2011, ο Σουλεϊμανί κινητοποίησε τη Χεζμπολάχ και ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές για να συμβάλλουν να σωθεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και, στην πορεία, να δημιουργηθεί ένα νέο οχυρό της Δύναμης Κουντς.
Με αυτή την κίνηση, η Τεχεράνη συνέδεσε δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν από το Ιράκ στη Συρία ως τη Μεσόγειο, θορυβώντας συμμάχους των ΗΠΑ, από το Ισραήλ ως τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
Ο Σουλεϊμανί, ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, μετατράπηκε σε «ζωντανό μάρτυρα».
Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «χτύπημα στην καρδιά του Ιράν» καθώς οι ΗΠΑ «δεν σκότωσαν απλώς τον ιθύνοντα νου των στρατιωτικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή» αλλά και κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει «ο ηγέτης» της χώρας.
Πηγή: cnn.gr