Νύχτα αγωνίας στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό - Νεκροί και εγκλωβισμένοι
Σε συναγερμό έχει τεθεί η Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ την Πρωτοχρονιά. Εκτεταμένες ζημιές και πρώτες ανθρώπινες απώλειες. Το πρωί της Τρίτης σαφής εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών.
Το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου δέχθηκε η κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, καθώς η σεισμική δόνηση των 7,6 Ρίχτερ -με αρκετούς μετασεισμούς να καταγράφονται- αμέσως μετά, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές, οδηγώντας στην εκκένωση περιοχών και θέτοντας τις Αρχές σε επιφυλακή για ενδεχόμενο τσουνάμι.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Παράλληλα, καταγράφονται και οι πρώτες ανθρώπινες απώλειες. Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) το Kyodo News, επικαλούμενο την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας της Ισικάουα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Ισικάουα μετά τον σεισμό.
Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλοί να διανυκτερεύουν σε ειδικούς χώρους που διαμορφώθηκαν μετά τον σεισμό, ενώ στρατιωτικό προσωπικό μοιράζει τρόφιμα, νερό και κουβέρτες.
Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων σε πολλές πόλεις, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων (αναφορές για τουλάχιστον έξι άτομα), ενώ περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα. Πυρκαγιές ξέσπασαν, δε, σε πολλές υποδομές.
Προβλήματα προκλήθηκαν, επίσης, στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς και στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα ανεστάλησαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.
Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.
Σαφής εικόνα, πάντως, για την έκταση των ζημιών θα υπάρξει μόλις ξημερώσει, με τους μετασεισμούς να συνεχίζονται (έχουν ξεπεράσει τους 60).
Κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου
Ακόμη, ο σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιαπωνίας και της γειτονικής Νότιας Κορέας, με τις Αρχές να λένε ότι μπορεί να ακολουθήσουν μεγαλύτερα.
Οι αρχικές, πάντως, προειδοποιήσεις για κύματα έως 5 μέτρα υποβαθμίστηκαν – πρώτα σε προειδοποιήσεις για κύματα έως 3 μέτρα και τώρα σε συμβουλές για κίνδυνο πρόκλησης κύματος έως 1 μέτρο.
Ο Άντι Κλαρκ, ένας Βρετανός στην Ιαπωνία, περιέγραψε στο BBC ένα «τρομακτικό απόγευμα και βράδυ», καθώς βρισκόταν στην πληγείσα παράκτια πόλη Τογιάμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Από την πλευρά του, ο Jeffrey Hall, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kanda, είπε ότι ένιωσε τρέμουλο για περίπου δύο λεπτά παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη Yokohama, στην άλλη πλευρά της Ιαπωνίας.
Η κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια
Σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά εργοστάσια, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.
Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στη χώρα
Σημειώνεται πως ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.
Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός Χανσίν, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, κυρίως στην πόλη Κόμπε.
Πώς λειτούργησε η προειδοποίηση
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στην Ιαπωνία, περιέγραψε στην ΕΡΤ, τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η προειδοποίηση μόλις ένα λεπτό πριν σημειωθεί ο σεισμός.
«Βρισκόμασταν σε καφετέρια με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο λόγω της Πρωτοχρονιάς. Ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν τα κινητά όλων των ανθρώπων που εκείνη τη στιγμή ήταν στην καφετέρια. Ήταν η επίσημη κρατική προειδοποίηση ότι έρχεται ισχυρός σεισμός και μας έδινε την προτροπή, το μήνυμα να μείνουμε ήρεμοι αλλά να καλυφθούμε. Πράγματι μετά από 1 λεπτό κατέφθασαν τα σεισμικά κύματα που μας δόνησαν για αρκετή ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Λειτούργησε σαν το 112 αλλά πριν καταφθάσει το σεισμικό κύμα. Αυτό είναι μία τεχνολογική πρόοδος, η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και εφαρμόζεται με έναν τρόπο όποιος έχει γίνει ρουτίνα πλέον εδώ. Παράλληλα μέσα σε 3 λεπτά η κρατική τηλεόραση παρουσίασε την προειδοποίηση για το τσουνάμι, με χάρτες και με οδηγίες».